Ο Σεντένο τελείωσε το αφήγημα Τσίπρα για καθαρή έξοδο

Με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τελείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για «καθαρή έξοδο», δηλώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου ακολουθεί «ενισχυμένη εποπτεία».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι λεονταρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου περί κατάργησης των μνημονιακών δεσμών το φθινόπωρο του 2018 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ακόμη μια… αυταπάτη του πρωθυπουργού.

Η απολογιστική επιστολή του Μάριο Σεντένο για τη συνεδρίαση του Eurogroup του Απριλίου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Όπως αναφέρει σε αυτήν: «Το Eurogroup έλαβε υπόψη το λεγόμενο εργαλείο “ενισχυμένης εποπτείας” όπως προτάθηκε από την Κομισιόν» αναφέρει συγκεκριμένα ο Πορτογάλος επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Τhe Eurogroup took note of the so-called ‘enhanced surveillance’ tool, as proposed by the Commission» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του στην αγγλική γλώσσα.

Έρχεται «μνημόνιο χωρίς λεφτά»

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της «ενισχυμένης εποπτείας». Πηγές των θεσμών ωστόσο τονίζουν ότι η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ της τάσης η ελάφρυνση του χρέους να δίδεται υπό όρους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα έχουμε ένα «μνημόνιο χωρίς λεφτά», στο πλαίσιο του οποίου αντί για δόσεις η Ελλάδα θα παίρνει ελάφρυνση χρέους σε δόσεις ανάλογα με την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων.

Στόχος η ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος μνημονεύει επίσης ότι έγινε παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και το ότι συζητήθηκε η μελλοντική παρακολούθηση του προγράμματος.

«Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος» σημειώνει ο Μάριο Σεντένο στην επιστολή του.

Loading