Ο Ζάεφ θέτει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ευθέως ο Ζόραν Ζάεφ, με τη δήλωσή του ότι σε λίγα χρόνια η δήθεν «μακεδονική» γλώσσα θα μπορεί να διδάσκεται και στην πατρίδα μας.

Με τον πιο ηχηρό και επιθετικό τρόπο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέπτυξε το εθνικό του αφήγημα πως στην Ελλάδα υπάρχουν “Μακεδόνες” οι οποίοι με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορούν να διδάσκονται τη… γλώσσα τους στα σχολεία μας.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση των Σκοπίων θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ήδη από το 2009, ο τότε πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, μιλώντας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, αλλά και του δικαιώματος να έχουν διπλή υπηκοότητα.

Και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, με μια «χλιαρή» δήλωση αποδοκιμασίας, η οποία ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα επί του πυρήνα της δήλωσης Ζάεφ, στη Νέα Δημοκρατία σήκωσαν υψηλά τους τόνους.

Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα «η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. «Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε εξηγήσει και στους Αμερικάνους φίλους μας ποια είναι η θέση μας και η άποψή μας είναι σεβαστή».

«Αφωνία Τσίπρα»

Της σκληρής επίθεσης Μητσοτάκη είχε προηγηθεί ανακοίνωση αντίστοιχου ύφους του γραφείου Τύπου της ΝΔ. Σε αυτήν γινόταν απολύτως κατανοητό ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών «ενθαρρύνει αντί να εξαλείψει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων», εξέλιξη η οποία δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν “μακεδονικής” γλώσσας στη χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών κ. Τσίπρα» κατέληγε η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Loading