Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν για τα κρυπτονομίσματα

Ερώτηση για τα κρυπτονομίσματα και το ενδεχόμενο προώθησης σχετικού νομοθετικού πλαισίου κατέθεσε στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στους κινδύνους που ανακύπτουν από την εκτεταμένη χρήση των κρυπτονομισμάτων, η χρήση των οποίων δεν υπόκειται σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, ενώ δε συνοδεύεται από εγγυήσεις και ασφάλιστρα.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι κατόπιν αιτήματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ValdisDombrovskis, «οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την παρακολούθηση των αγορών και της τραπεζικής δραστηριότητας (ESMA, EBA, EIOPA) εξέδωσαν νέα πανευρωπαϊκή προειδοποίηση αναφορικά με το ρίσκο της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα».

Όπως προειδοποιούν οι τρεις αρχές «η αγορά ή η διακράτησηκρυπτονομισμάτων δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις και ασφάλιστρα, όπως κατά τις ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές συναλλαγές».

Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες», αν θα προωθήσει «σχετικό δεσμευτικό νομοθετικό πλαίσιο που να επιβάλλει ρυθμιστικούς κανόνες στη χρήση των κρυπτονομισμάτων προς όφελος των πολιτών», και «πότε αναμένεται να εκπονήσει σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις από τη εκτεταμένη χρήση των κρυπτονομισμάτων».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης για τα κρυπτονομίσματα:

«Κατόπιν αιτήματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ValdisDombrovskis, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την παρακολούθηση των αγορών και της τραπεζικής δραστηριότητας (ESMA, EBA, EIOPA) εξέδωσαν νέα πανευρωπαϊκή προειδοποίηση αναφορικά με το ρίσκο της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα (12/02/2018).
Επισημαίνουν ότι-με εξαίρεση την ευρωπαϊκή οδηγία για το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2018 (για περιστατικά χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσω κρυπτονομισμάτων)- η χρήση των κρυπτονομισμάτων δεν υπόκειται σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. “Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ή η διακράτησηκρυπτονομισμάτων δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις και ασφάλιστρα, όπως κατά τις ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές συναλλαγές”, προειδοποιούν.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Κομισιόν:

– Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες, σε συνέχεια και της οδηγίας των αρμόδιων αρχών, που η ίδια ζήτησε;

– Σκοπεύει να προωθήσει σχετικό δεσμευτικό νομοθετικό πλαίσιο που να επιβάλλει ρυθμιστικούς κανόνες στη χρήση των κρυπτονομισμάτων προς όφελος των πολιτών;

– Πότε αναμένεται να εκπονήσει σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις από τη εκτεταμένη χρήση των κρυπτονομισμάτων;».

Loading