Οι περισσότεροι συριζαίοι θέλουν Οκτώβριο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μολονότι από το Μαξίμου διαρρέουν πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο κανείς δεν εφησυχάζει, αφού κανείς δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας να αιφνιδιάσει με κάλπες είτε τον Απρίλιο είτε το Μάιο είτε ακόμα και τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιούνιος προβάλλεται ως επιλογή από εκείνους που εκτιμούν πως η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ θα είναι μικρή στις ευρωεκλογές κι ως το καλύτερο μέσο αποφυγής της αυτοδυναμίας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν τον Οκτώβριο, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα πως ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης.

Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως τα θετικά μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας που έχει λάβει η κυβέρνηση και που θα ληφθούν- με κορυφαίο τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας- θέλουν χρόνο για να γίνουν αντιληπτά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι ίδιοι, εξάλλου, εκτιμούν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι διαχειρίσιμο.

Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως η διαφορά από τη ΝΔ θα είναι μικρότερη από πέντε μονάδες και η αξιωματική αντιπολίτευση θα λάβει ένα ποσοστό που θα ξεκινά από 2 κι όχι από 3.

Απαντούν, εξάλλου, σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από τη χαλαρή ψήφο της ευρωκάλπης με το επιχείρημα πως επειδή έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (Σεπτέμβριος 2015) οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τις επιλογές τους γιατί είναι η πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται να εκφραστούν μετά από πολύ καιρό.

Οι “σίγουροι” υποψήφιοι

Όπως κι αν έχει, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα 26 ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Οι ημέρες, άλλωστε, “τρέχουν” και στις 27 Μαρτίου πρέπει να είναι όλα έτοιμα για την εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των ευρωεκλογών.

Σχεδόν σίγουροι υποψήφιοι θεωρούνται η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, η Μαρία Ρεπούση, αλλά κι ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Loading