Οι επιδιώξεις Τσίπρα στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σήμερα Κυριακή κι αύριο Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Αφορμή για τη διοργάνωση της Συνόδου ήταν η πρόθεση της αυστριακής προεδρίας κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών να εξεύρουν λύσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η Σύνοδος αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Θα συζητηθούν οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της γειτονιάς μας, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον αραβικό κόσμο γενικότερα κι όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις.

Χρειαζόμαστε μια διττή προσέγγιση, αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) κι αφετέρου την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, αλλά και τον πολιτισμό”, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς παραδοσιακώς με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου.

Η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών.

Τα τρία τελευταία έτη φιλοξενήσαμε τρεις ευρω- αραβικές Διασκέψεις στην Αθήνα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό κι ενεργειακό επίπεδο.

Κυρίως, εντατικοποιήσαμε την τριμερή συνεργασία μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, ενώ εγκαινιάσαμε την τριμερή συνεργασία με την Ιορδανία, Παλαιστίνη και Λίβανο.

Επιπλέον, αναδείξαμε τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, τη σημασία που έχει η προώθηση μιας ολοκληρωμένης, ενεργητικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Την επόμενη χρονική περίοδο θα πραγματοποιηθούν Σύνδοι Κορυφής με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών

Την ίδια ώρα, σε μια εποχή που ενισχύονται στη Δύση ο εθνικισμός, η ισλαμοφοβία κι ο διχαστικός λόγος, η χώρα μας προωθεί τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και το διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, όπως με τη Σύνοδο Ασφαλείας της Ρόδου και τη Σύνοδο για την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή”, εκτιμούν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γκέιτ.

 

 

 

Loading