«Μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα βλέπει ο Ζάεφ

Ότι υπάρχει «Μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα αφήνει να εννοηθεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

«Όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους ‘Μακεδόνες’ εκτός ‘Μακεδονίας’», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων, αλλά και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Μάλιστα, την ώρα που ο ίδιος δε θεωρεί σκόπιμο να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, φτάνει στο σημείο να ζητά να αλλάξει Σύνταγμα η Ελλάδα!

«Δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση η αλλαγή Συντάγματος»

Ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι η ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα και ότι είναι προτιμότερη μία διεθνής συμφωνία, η οποία δε θα μπορεί να αλλάξει.

«Η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της ‘Μακεδονίας’ δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή ό,τι αλλάξει μπορεί να επανέλθει», εξήγησε.

«Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει, τη γνωστή διεθνή πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών: διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ. Και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια. Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες προσεγγίσεις, μεριμνώντας για αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας και της ‘Μακεδονίας’, μπορούμε να βρούμε τη λύση στη διένεξη που έχουμε με την Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Να μη βάζουμε κόκκινες γραμμές»

Μάλιστα, ο Ζάεφ υποστήριξε πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτоυν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ επανέλαβε τα περί διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας.

«Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές, αν θέλουμε να βρούμε λύση. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση», δήλωσε σχετικά.

Οι… Μακεδόνες εκτός Μακεδονίας

Στη συνέχεια, έβαλε στο… παιχνίδι και το Σύνταγμα της Ελλάδας, υπονοώντας την ύπαρξη «Μακεδονικής» μειονότητας.

«Ταυτόχρονα, ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πώς αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους ‘Μακεδόνες’ εκτός ‘Μακεδονίας’», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υποστήριξε πως με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς.

Loading