Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το ψήφισμα για το Μακεδονικό

Κόντρα μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ («Ανοιχτή Πόλη») και τη Νέα Δημοκρατία («Εντάξει») έχει ξεσπάσει με αφορμή την πρόταση της παράταξης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη («Πρωτοβουλία») για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος για το Μακεδονικό.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής των Εντάξει, θέτει ως προϋπόθεση τη συγγνώμη της Ρίας Καλφακάκου, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, για το χαρακτηρισμό «εθνικιστικό» που χρησιμοποίησε για τις ομιλίες των δημοτικών συμβούλων της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, και η Ρία Καλφακάκου επιστρέφει το «μπαλάκι» υπενθυμίζοντας πως μίλησε και για «έλλειμμα δημοκρατίας».

Η δήλωση της επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης

«Ο κ. Καλαφάτης ζητάει να ζητήσω συγγνώμη από τους ΕΝΤΑΞΕΙ γιατί μίλησα για διχαστικό και εθνικιστικό λόγο. Υπενθυμίζω πως μίλησα και για έλλειμμα δημοκρατίας, όταν εμμέσως θεωρούν πως οποιαδήποτε άλλη άποψη για το Μακεδονικό, εκτός από τη δική τους, στερείται πατριωτισμού.

Εκτός από το αίτημα συγνώμης, οι ΕΝΤΑΞΕΙ, που κλήθηκαν σε διαπαραταξιακή επιτροπή για την έκδοση ψηφίσματος για το Μακεδονικό, θέτουν ως βάση διαλόγου το δικό τους ψήφισμα, που έχει καταψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Λυπάμαι αλλά αυτή η στάση επιβεβαιώνει όσα είπα στο δημοτικό συμβούλιο, και δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμιά σύνθεση και καμιά συναίνεση».

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει»

«Οι “Εντάξει” έγκαιρα ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κι είχαν καταθέσει την πρότασή τους σε τρία συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, εδώ και δύο μήνες, πετούσε την μπάλα στην εξέδρα, φοβούμενη να πάρει θέση κι αναζητώντας ευκαιριακές συνεργασίες, καθώς ακόμη κι εντός της “Πρωτοβουλίας” ήταν αδύνατη η σύνταξη ενός σχεδίου ψηφίσματος αποδεκτού από τις… συνιστώσες της.

Πριν 15 ημέρες πρότεινε τη σύγκληση διαπαραταξιακής επιτροπής για να συζητήσει το θέμα. Θέσαμε δύο απλές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας:

  1. Να ζητήσει συγγνώμη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τους Θεσσαλονικείς που πρόσβαλε αποκαλώντας τα Σκόπια “Μακεδονία” και τους Έλληνες που πήραν μέρος στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο.
  2. Να ζητήσει συγγνώμη η επικεφαλής της παράταξης “Ανοικτή Πόλη” από τους συμβούλους των “Εντάξει”, τους οποίους χαρακτήρισε “εθνικιστές”.

Οι προϋποθέσεις που θέσαμε απορρίφθηκαν.  Γίνεται προφανές ότι ο δήμαρχος και η “Πρωτοβουλία” στο μόνο που αποσκοπούν είναι να εκδώσουν ένα ψήφισμα ώστε να βγουν από την υποχρέωση. Θέλουν, μάλιστα, να εκφράζουν όχι το λαό της Θεσσαλονίκης, αλλά τις απόψεις του Γιάννη Μπουτάρη και κάποιων από τα στελέχη της διοικούσας παράταξης. Και, φυσικά, σκοπεύουν να ευχαριστήσουν τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, της “Ανοιχτής Πόλης”, με τα μέλη της οποίας ο δήμαρχος συγχρωτίζεται και συνομιλεί κάνοντας όλα τα χατίρια του “γκουβέρνου” –όπως ο ίδιος αποκαλεί την κυβέρνηση– με μοναδικό σκοπό να βρει από κάπου να πιαστεί κατά τη διάρκεια της συνεχούς του πτώσης.

Όταν οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανησυχούν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κι όταν οι γείτονές μας  αποδεικνύουν πως οι περίφημες κινήσεις για μείωση του αλυτρωτισμού από μέρους τους δεν έχουν καμία ουσία, οι “Εντάξει” δε θα ήταν δυνατό να πουν “ναι σε όλα”. Η διαπαραταξιακή αποδεικνύεται πυροτέχνημα που έσκασε στα χέρια του Γιάννη Μπουτάρη».

Loading