Καράογλου: «Η κυβέρνηση ξεπουλά ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης»

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Θεόδωρος Καράογλου, ζητά να μάθει τους λόγους εκείνους για τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών εκχωρεί στο Υπερταμείο ακίνητα της Θεσσαλονίκης με ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία,  

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ενημερωτικό του σημείωμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει στο Υπερταμείο 2.392 ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από αυτά τα 1954 βρίσκονται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, 120 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, 74 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, 56 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και 23 σε αυτήν της Πέλλας.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Καράογλου αναφέρει ότι «η διαδικασία γίνεται μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), θυγατρική του Υπερταμείου και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ή συμπεριληφθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως έκταση, θέση, χρήση και λοιπά στοιχεία».

Προσθέτει επίσης ότι «ήδη από τις 14 Ιουνίου του 2018, το Υπερταμείο ζήτησε να μεταφερθούν στη θυγατρική του 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 του ίδιου μήνα και λίγο πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συνέχεια της εκχώρησης 70.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε ήδη υποθηκεύσει για τα επόμενα 99 χρόνια, προχώρησε στη μεταβίβαση επιπλέον 10.119 ακινήτων».

Να σημειωθεί, ότι μεταξύ των κτιρίων που «ξεπουλά» η κυβέρνηση, βρίσκονται η Βίλα Αλλατίνη, όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα ιστορικά κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Loading