Καμμένος: «Η αναφορά σε μακεδονικό έθνος είναι αντίθετη στη συμφωνία»

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση και ειδικά ο Πάνος Καμμένος μετά τις αναφορές του Σκοπιανού ΥΠΕΞ περί «μακεδονικού έθνους» αλλά και ενόψει και του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα.

Νέα πυρά προς την ηγεσία της πΓΔΜ εξαπέλυσε νωρίτερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.  Καμμένος κατά τη διάρκεια της  Άτυπης Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Στην παρέμβασή του ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι: «οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο Υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Η αναφορά σε «μακεδονικό έθνος» είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».

Ντιμιτρόφ στην Ευρωβουλή: «Είμαι Μακεδόνας»

«Η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» δήλωσε ενώπιον της Ευρωβουλής ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός των Σκοπίων μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί, έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συνέχισε λέγοντας ότι τα Σκόπια έχτισαν «γέφυρα φιλίας» με τους βαλκανικούς λαούς και κυρίως με τους Έλληνες, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ.

Loading