Κίνημα στο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής παντού

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Κίνημα στο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής παντού! Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2019, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν έχουν ήδη αρχίσει οι ζυμώσεις για τους υποψηφίους στους δήμους και στις περιφέρειες.

Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για το ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που στο κυβερνών κόμμα υπάρχει διχογνωμία και για τους κανόνες του παιχνιδιού.

Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, να προσανατολίζεται προς την εγκατάλειψη του σχεδίου για απλή αναλογική κατόπιν των πιέσεων που του ασκούνται από τους σημερινούς άρχοντες, στο κόμμα όμως και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα υφίσταται ρεύμα υπέρ της απλής αναλογικής, αρχής γενομένης από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Όπως πληροφορούμαστε, ξεπερνούν τους 50 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν την ανόθευτη εφαρμογή της απλής αναλογικής, επικαλούμενοι και παλιότερες σχετικές δεσμεύσεις και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, ιδίως εκείνοι της περιφέρειας, οι οποίοι συγχρωτίζονται με αυτοδιοικητικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ενδεχομένως καλύτερα από το Μαξίμου τις δυσκολίες που υπάρχουν για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Αν δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά στις τελευταίες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, το καλοκαίρι του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε ανοδική τροχιά κι ένα βήμα πριν την εξουσία, τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα σε ένα χρόνο από τώρα, ανεξαρτήτως αν στο τέλος καταφέρουμε κι ανατρέψουμε τα προγνωστικά», μας εξομολογείται κυβερνητικός βουλευτής, «προδίδοντας» ταυτοχρόνως τις μύχιες σκέψεις αρκετών συναδέλφων του.

Όπως κι αν έχει, προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή στο Μαξίμου είναι η πλήρης αποκαθήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, με πολιορκητικό κριό το σκάνδαλο Novartis.

Εστιάζουν στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, όπως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, γιατί αυτοί οι δύο είναι πολιτικώς ενεργοί σε κομβικά αξιώματα.

Ιδίως ο κ. Γεωργιάδης θεωρείται πολιτικός με απήχηση και σε λαϊκά στρώματα του πληθυσμού από τα οποία παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί ψηφοφόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και θα εντείνεται η πίεση στον κ. Γεωργιάδη να παραιτηθεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον παραιτήσει, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει αργότερα σήμερα Τρίτη κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Loading