Θεοδωράκης: «Αν λέγαμε “όχι” στη συμφωνία θα ήμασταν χαμένοι»

Με τη φράση «ποιος σκότωσε την Κ.Ο. του Ποταμιού;», ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι θα δώσει απάντηση σε μία εβδομάδα.

«Ο λαός και 220.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού απαιτούν να μάθουν για τη διάλυσή μας και την προσπάθεια φίμωσης», σημείωσε.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες μας».

«Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου όταν ακούν Μακεδονία ο νους τους πάει στην ΠΓΔΜ, αυτό αποδεικνύει ότι κάνουμε κάτι λάθος», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως όταν η γειτονική χώρα σε λίγο καιρό αλλάξει όνομα σε «Βόρεια Μακεδονία» αυτό δεν θα ισχύει πλέον.

«Αν μας καλούσε η κυβέρνηση θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα»

«Βέβαια, όταν ακούν Βόρεια Μακεδονία θα σκέφτονται ότι υπάρχει η κεντρική Μακεδονία και η Νότια Μακεδονία κ.λπ. και όλα αυτά είναι Ελλάδα και είναι στο δικό μας χέρι να αναπτύξουμε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε πως «αν η κυβέρνηση μας καλούσε όλους σε ένα τραπέζι θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στα θετικά -όπως είπε- της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιβάλλει σύνθετη ονομασία στη γειτονική χώρα – βρείτε μου έναν αναλυτή να πει ότι η Ελλάδα είναι χαμένη από αυτή τη Συμφωνία-, η Συμφωνία επιβάλλει στη γειτονική χώρα με τροποποίηση του Συντάγματος, να αλλάξει τα σχολικά της βιβλία και να γκρεμίσει αγάλματα».

«Αν λέγαμε “όχι” το γειτονικό κράτος θα συνέχιζε παντού και για πάντα να λέγεται “Μακεδονία” σκέτο», επεσήμανε.

Loading