Θέλει να αμβλύνει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Τρόπους να αμβλύνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα αποτελέσματα που θα παράξει στο κοντινό και μακρινό μέλλον αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι ως αυριανός πρωθυπουργός θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγώντας πως δεν θα επιτρέψει να κλείνει άνευ όρων κάθε κεφάλαιο αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.

Κινούμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση άπαντες στη ΝΔ αναζητούν τρόπους να ξεπεραστούν, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία στην Πειραιώς περιγράφουν ως «προβληματική».  «Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν το ξημέρωμα» σχολίασαν σχετικά κορυφαία κομματικά στελέχη, προσθέτοντας πως η παράθεση των επιχειρημάτων θα γίνει με δημοκρατική ωριμότητα και μακριά από ακρότητες.

Όσον αφορά στα… απόνερα της Συμφωνίας, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και στενοί του συνεργάτες πιστεύουν πως με τη στάση τους Τσίπρας-Κοτζιάς και Καμμένος «έκαψαν» το διπλωματικό χαρτί που κρατούσε στα χέρια της η χώρας μας μετά την άσκηση βέτο στο Βουκουρέστι. «Η πάγια θέση της Ελλάδος μέχρι το 2015 ήταν “πρώτα λύση, μετά πρόσκληση ένταξης”. Αυτήν την κόκκινη γραμμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να την διαγράψει στα κρυφά, στα γρήγορα και ερήμην Βουλής και λαού» τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συμφωνία υποχρεώνει την Ελλάδα αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό. Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτουν μιλώντας στην Politik.

Παρόλα αυτά στη ΝΔ δεν δείχνουν καμία πρόθεση να ερμηνεύσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με αυτόν τον τρόπο. Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι: «Θεωρούμε ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει  στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ν.Δ. -όπως τόνισε στη Βουλή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αρνείται να το απεμπολήσει» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι «γκρίζες ζώνες» της Συμφωνίας

Σχετικά, τώρα, με τις «γκρίζες ζώνες» της Συμφωνίας, στη ΝΔ πιστεύουν πως έγιναν απολύτως σαφείς στην κοινωνία οι λόγοι που καταψήφισαν τη Συμφωνία. Πρώτα από όλα, σημειώνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τις απαράδεκτες υποχωρήσεις που εμπεριέχει σε σχέση με τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας. Επίσης, με τα λεγόμενά του, απέδειξε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός Τσίπρα ότι η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει το 1977 μακεδονική γλώσσα, ενώ κατέδειξε ότι ακόμη και το erga omnes κατόρθωσε η κυβέρνηση να το στρέψει κατά της χώρας μας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που με την υπογραφή μας αναγκαζόμαστε να αναγνωρίσουμε ότι στη γείτονα χώρα κατοικούν δήθεν Μακεδόνες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν απάντησε στα επιχειρήματα μας, αλλά προσπάθησε να απαξιώσει τις αλήθειες  για τα προβλήματα που εγείρει η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν επιχείρησε καν να υπερασπιστεί τη συμφωνία του, αλλά να ισχυριστεί απλώς “κι εσείς τα ίδια θα κάνατε”. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού καμιά άλλη κυβέρνηση δεν δέχτηκε ούτε καν να συζητήσει την παραχώρηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Loading