«Η Γαλλία ήταν πάντα η πρώτη χώρα στην οποία μπορούσε να στηριχθεί η Ελλάδα»

Αναδρομή σε δύο κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, στις οποίες η Ελλάδα «στηρίχθηκε πρώτα στη Γαλλία», έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του απόψε στο πνευματικό κέντρο της Καλαμάτας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Γαλλοφωνίας και την έκθεση με θέμα τη σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η χώρα χρειάστηκε σε μία κρίσιμη στιγμή να ακουμπήσει κάπου στην Ευρώπη για να ξαναπάρει πάλι τον ευρωπαϊκό της δρόμο» και πρόσθεσε: «Θυμήθηκα ότι μετά την περιπέτεια, την τραγωδία της δικτατορίας, η Ελλάδα χρειάστηκε δύο φορές σημαντική συνδρομή και σημαντικό στήριγμα, για να μπορέσει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Η πρώτη ήταν όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κόντρα σε όλο το ρεύμα της εποχής, θέλησε, για πραγματικά ιστορικούς λόγους για την πορεία του τόπου, να οδηγήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, στηρίχθηκε πρώτα στη Γαλλία και στο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν».

«Θυμάμαι επίσης» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «όταν χρειάστηκε να πάρω μαζί με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς την απόφαση ότι θα έπρεπε να ξανακάνουμε την αίτηση υπαγωγής στον ESM, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε μέσα στο σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ευρωζώνης, η πρώτη χώρα την οποία σκέφτηκα, ο πρώτος ηγέτης τον οποίο σκέφτηκα ότι μπορούσε τούτος ο τόπος να ακουμπήσει πραγματικά, ήταν η Γαλλία και ο Φρανσουά Ολάντ».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, «αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί, η συμπόρευση στην Ευρώπη, η σύγκλιση με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό όραμα, δείχνουν πόσο σημαντική είναι η παράδοση της Γαλλοφωνίας, και πρέπει να είναι σημαντική, χωρίς να υποτιμώ καμία γλώσσα και τη σημασία κανενός άλλου κράτους, αλλά έτσι είναι η ιστορία».

Με τη Γαλλία, σημείωσε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συμπορευόμαστε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε ό,τι αφορά το κοινό όραμα που έχουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading