Ζάεφ: «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το Σύνταγμα»

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, απέκλεισε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το θέμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «βιβλίο εσωτερικών κανόνων» που δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. «Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι. Άρα ποιος ο λόγος να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

“Οι Έλληνες γνωρίζουν πως δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις”

Επίσης ανέφερε πως «όλα τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πως δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε άλλο σχετικό που να πυροδοτεί εντάσεις» και πρόσθεσε ότι στο Σύνταγμα δεν περιλαμβάνεται άρθρο που να ορίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να υπογράφει, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το συνταγματικό μας όνομα, αναφέρεται στο Σύνταγμά μας, αλλά φυσικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνουμε, θα είναι για διεθνή χρήση και θα αποτελεί εγγύηση και για τις δύο πλευρές».

Επιπλέον, ο Ζ. Ζάεφ τοποθετήθηκε για τη συζήτηση που υπάρχει αναφορικά με την ταυτότητα, διαχωρίζοντάς την από την ιθαγένεια, ενώ για το θέμα της γλώσσας τόνισε ότι «το πρότεινε ο κ. Μάθιου Νίμιτς και πιστεύω ότι θα βρούμε κοινό τόπο. Θα είναι πιο εύκολο αυτό το θέμα, από το ζήτημα του ονόματος. Το θέμα του ονόματος είναι η πραγματική ουσία του προβλήματος».

Τέλος για το ζήτημα της ονομασίας είπε πως «πρέπει να βρεθεί λύση» και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει την εφαρμογή της νέας ονομασίας «για όλον τον υπόλοιπο κόσμο».

Loading