Επαφές Αποστολάκη με Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις που εγείρουν κίνδυνους για την περιφερειακή ασφάλεια είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον.

Ο Έλληνας υπουργός έθεσε επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις το θέμα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Επομένως, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η παρουσία μου εδώ δεν είχε ως στόχο να κάνω κάποιες συμφωνίες με τις οποίες θα δεσμεύσω την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει γιατί περνάμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή γιατί δεν είναι πάντα η εικόνα που έχουν εδώ στην Αμερική, αυτή που πρέπει να είναι», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Οι συναντήσεις, όμως, του ΥΠΕΘΑ περιελάμβαναν επίσης μια θετική ατζέντα, με βασικό στόχο να δοθεί συνέχεια στη δυναμική και την προώθηση του πλαισίου συνεργασίας που είχε καθοριστεί στον Στρατηγικό Διάλογο. Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σημασία της Ελλάδας, σημαντικού σύμμαχου και παίκτη στην περιοχή. Μάλιστα υποστήριξε πως έλαβε θετικά μηνύματα για την πορεία του νομοσχεδίου «EastMed Act», ενώ εκτίμησε πως η υπερψήφιση του θα δώσει «άλλες διαστάσεις» στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον κ. Σάλιβαν για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η υπάρχουσα «εξαιρετική επικοινωνία» με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Τέλος, το πλαίσιο της επίσκεψης περιλαμβάνει την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αμερικανική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading