ΔΝΤ προς Ελλάδα: «Κόψτε μισθούς και συντάξεις»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει χώρος για δημοσιονομικές παροχές έστειλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, προτρέποντας την κυβέρνηση να κόψει «εδώ και τώρα» μισθούς και συντάξεις.

Στο άρθρο 4 της έκθεσής του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους για μετά το 2032 είναι ανεπαρκής, προβλέπει ανάπτυξη 2% για φέτος και 2,4% για το 2019, αλλά πτώση σε μόλις 1,2% μετά το 2021.

Επιπρόσθετα το ΔΝΤ σημειώνει πως η χώρα γερνάει και το δημογραφικό πρόβλημα που την ταλανίζει επιβάλλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου ζητά να μειωθούν οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Κόψτε μισθούς και αφορολόγητο»

Όπως επισημαίνεται: «Το σύστημα κοινωνικής στήριξης της Ελλάδας ήταν εκείνο το καιρό έντονα επικεντρωμένο στις συντάξεις που ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες, με βάση τους μισθούς ή τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι στο σύστημα ενώ εργάζονταν. Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν άφησαν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων».

Όσον αφορά στους μισθούς ζητά την περικοπή τους ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια «πιο ανταγωνιστική μισθολογική δομή μετά τις μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011, οι οποίες και οι δύο ήταν σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Loading