«Διανύουμε τα τελευταία βήματα των μνημονίων»

Σίγουρος πως η Ελλάδα διανύει τα τελευταία βήματα των μνημονίων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του: «Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, γιατί διανύουμε πλέον τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Επισήμανε ακόμη ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα».

Υπογράμμισε επίσης ότι «από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής».

Τώρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία μας, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται».

«Διευθετούμε συλλογική μνήμη και εκκρεμότητες»

Αναφερόμενος στα «συστημικά αίτια της διαφθοράς», ο πρωθυπουργός σχολίασε πως: «Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες».

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά».

«Δεν κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις διαφθοράς»

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν» τόνισε. Για να σημειώσει ότι αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει.

«Δεν επιχειρούμε», είπε, «να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading