Δεν βλέπουν πρόωρες εκλογές για δύο λόγους

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Εντείνεται η αγωνία και στο Μαξίμου ενόψει των αυριανών (Τετάρτη) διεργασιών στους ΑΝΕΛ οι οποίες θα κρίνουν και το μέλλον της συγκυβέρνησης, μολονότι στην κυβέρνηση δημοσίως βρυχώνται και προκαλούν τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Εκτιμούν, πάντως, πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα τύχει κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς τα κόμματα θα τοποθετηθούν συντεταγμένα και θα κριθούν γι’ αυτήν τους την θέση.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως δεν έχει αλλάξει ούτε έχει μετατοπιστεί στο ελάχιστο η θέση των ΑΝΕΛ πως δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενοι με τη ΝΔ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, προσπαθεί να συνδέσει το Μακεδονικό με τη δεδηλωμένη, αλλά ο χρόνος θα δείξει πως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Απορρίπτουν τα περί ακυβερνησίας

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, απορρίπτουν το επιχείρημα της ακυβερνησίας, υπενθυμίζοντας πως σχεδόν το σύνολο των νομοσχεδίων τα οποία έχει φέρει η κυβέρνηση τους πρόσφατους μήνες, όπως για παράδειγμα η μη περικοπή των συντάξεων ή τα αναδρομικά σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, ψηφίζονται με πολύ ευρεία πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο πιστεύουν ότι θα ισχύσει και για τα νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή και θα αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας και πληθώρα άλλων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων- όπως η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία-, ότι θα τύχουν δηλαδή ευρείας πλειοψηφίας.

Όπως κι αν έχει, το μήνυμα που στέλνουν τόσο από το Μαξίμου όσο κι από την Κουμουνδούρου είναι πως προχωρούν με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας και πως το κυβερνητικό έργο δεν πρόκειται να διαταραχθεί, ακριβώς επειδή είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, καθώς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Εκκλησία.

Loading