Βάζει ευρωκοστούμι μετά την κλωτσοπατινάδα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ, όπως άλλωστε είχαμε προαναγγείλει, κύλησε η πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφού για πρώτη φορά πρωθυπουργός κι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον σε προσωπικό επίπεδο σε τόσο άγριο τόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, βάζει σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου, μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό αφού είναι η Ημέρα της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό του κοστούμι.

Κι αυτό γιατί πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να εκθέσουν τις απόψεις τους πάνω στις προτεραιότητες ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα και την ιεράρχηση της ΕΕ για την επόμενη πενταετία για μια σειρά από ζητήματα, όπως ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, καθώς και στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

Θα σταθεί, επίσης, στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία, καθώς και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαΐκό ταμείο καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (με τον οποίο θα πραγματοποιήσει συνάντηση), θα αναδείξει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018 και τη σχετική δήλωση Μογκερίνι.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει το ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικώς τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών της.

Ο Αποστολάκης πρότεινε να στείλουμε φρεγάτες

Όπως, εξάλλου, πληροφορείται το Politik, ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης, πρότεινε στον πρωθυπουργό την αποστολή φρεγατών στην κυπριακή ΑΟΖ ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν υιοθέτησε αυτήν την πρόταση, φοβούμενος κλιμάκωση της κρίσης.

Από την άλλη, πάντως, ενημερωνόμαστε πως Λευκωσία και Παρίσι βρίσκονται σε συνεννόηση ώστε στο πλαίσιο της ανάπτυξης της αμυντικής τους συνεργασίας- σχεδιάζεται γαλλική ναυτική βάση στο Μαρί- να αποσταλούν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γαλλικές φρεγάτες.

Loading