Έμπλεξαν τις… γραμμές στη Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η έκταση που πήρε η δήλωση του Νίκου Δένδια για τις «τάσεις» που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση ανήκει στην κεντροδεξιά ή στην δεξιά, ανέδειξε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουν μπλέξει τις… γραμμές.

Όλα ξεκίνησαν όταν το κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς άφησε να εννοηθεί ότι στο εσωτερικό της παράταξης δεν αποδέχονται όλοι το μετριοπαθές προφίλ που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συγκεκριμένα στελέχη να επιχειρούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να… στρίψουν το κόμμα πιο δεξιά. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, ο πρώην υπουργός τόνισε πως «η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται και με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς. Η αντίληψή μας για τη Μακεδονία», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας, «είναι βαθιά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δεν βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια» τόνισε.

Για να γίνει, μάλιστα, πιο κατανοητός και το «μήνυμά» του να φτάσει στους αποδέκτες, προειδοποίησε πως «εάν η σκληρή γραμμή γίνει κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία, τότε θα μετατραπεί σε κομματίδιο του 18%. «Αν χάσουμε τον ευρωπαϊκό ανοικτό μας χαρακτήρα την πατήσαμε. Θα κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα που δεν την ονειρεύεται. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορίσει έτσι, φανταστείτε αν καταντήσουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι όπως αυτός θέλει. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18% και θα δούμε που θα πάμε από κει και πέρα» πρόσθεσε.

Οι νουθεσίες του Νίκου Δένδια προς συγκεκριμένους παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν εσωκομματική αναταραχή, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει με διευκρινιστική δήλωση. Σε αυτήν υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τάσεων στη ΝΔ. «Με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» σημείωσε, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.

Η αιχμηρή απάντηση Γεωργιάδη

Η αλήθεια πάντως είναι πως η αρχική σπίθα έγινε… φωτιά. Εξ ου και η έμμεση ραδιοφωνική απάντηση που του έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εστιάζοντας στην αναφορά Δένδια ότι αν η Πειραιώς στραφεί προς τα δεξιά θα γίνει ένα «κομματίδιο του 18%», ο αντιπρόεδρος του κόμματος πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας πως το Μάη του 2012 η ΝΔ δεν πήγε στο 18% γιατί στράφηκε προς τα δεξιά. «Αν αυτό συνέβαινε, δε θα έχανε από τα δεξιά της ένα 10% που πήραν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η ΝΔ αντιθέτως τον Μάη του 2012 τις μεγάλες της απώλειες τις είχε προς τα δεξιά. Άρα η μετατόπισή της δεν ήταν προς τα δεξιά. Το 18% το πήρε γιατί ακολούθησε την ευρωπαϊκή γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και προσπαθώντας να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Το ακριβώς ανάποδο δηλαδή από αυτό που ειπώθηκε» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Loading