Τσακαλώτος: «“Τυράκι που κρύβει τη φάκα” οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ»

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου «αποφασίζουμε για τη ζωή μας» και αυτό ισχύει με ιδιαίτερη έμφαση για τα μεσαία στρώματα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι η υπόσχεση της Ν.Δ. για φοροελαφρύνσεις προς όλους είναι «το τυράκι που κρύβει τη φάκα».

Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ επισημαίνει ότι στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα και στήριξη της οικονομίας με αναπτυξιακή πολιτική και κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης, παροχής τεχνογνωσίας, ενίσχυσης της έρευνας, καθώς και περισσότερη ασφάλεια και προστασία, πιο καλά νοσοκομεία και σχολεία.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα μήνυμα των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως  το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των βουλευτικών εκλογών.

«Ο κόσμος σε κρίνει από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον»

«Παρά τη βελτίωση στην οικονομία, και τη σταθερή βελτίωση σε όλους τους δείκτες, αυτό δεν επαρκεί για να κερδίσεις μια εκλογική μάχη. Ο κόσμος δεν σε κρίνει μόνον από το παρελθόν, αλλά και από το παρόν και το μέλλον. Σε κρίνει από το εάν το σημερινό του εισόδημα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του και εάν υπάρχει προσδοκία ότι θα υπάρξει βελτίωση στο μέλλον. Σε αυτό πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, όπως φαίνεται και από τη μείωση της φτώχειας, αλλά και από τη σταθεροποίηση και μικρή αύξηση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης που είχαν δεχθεί πρωτοφανή επίθεση τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Όμως σίγουρα δεν καταφέραμε να κάνουμε όσα θέλαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα 3 από τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης μας ήμασταν εντός μνημονίου και αυτό μας επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Και πρόσθεσε: «Σε σχέση με το μέλλον θεωρώ ότι έχουμε παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, όπως φαίνεται και από την αναπτυξιακή στρατηγική που έχουμε σχεδιάσει. Προφανώς υπήρξαν και πράγματα που δεν προλάβαμε να κάνουμε ή που κάναμε αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά στον πολίτη. Έτσι, ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας, όπως με την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών στην επαφή πολίτη- κράτους, υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα στην έκδοση των συντάξεων αλλά και ταλαιπωρία για τους πολίτες. Προφανώς, υπήρξαν αποφάσεις που δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και πιστεύω ότι υπήρχαν και κάποια περιθώρια για διαφορετική προτεραιοποίηση κάποιων αποφάσεων».

Για τους πολίτες που απαρτίζουν τη μεσαία τάξη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τώρα που βγήκαμε από την κρίση χρειάζονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ταυτόχρονα όμως θέλουν να έχουν ασφάλεια, προστασία, καλά νοσοκομεία και σχολεία. «Για αυτό εμείς τους καλούμε να δουν προσεκτικά τα προγράμματα, και το δικό μας και της ΝΔ και να αποφασίσουν».

«Σχεδιάζουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις»

Αναφορικά με την ανάπτυξη μέσω της μείωσης των φόρων που στοχεύει η Ν.Δ., ο κ. Τσακαλώτος διερωτάται: «Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι η οριζόντια μείωση φόρων από μόνη της δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για όλους και οδηγεί στην ανάπτυξη. Είναι όμως έτσι; Εξασφαλίζει η οριζόντια μείωση φόρων- ίδια μείωση για τον καταστηματάρχη, ίδια και για το Μall- ίσες ευκαιρίες για όλους και δίκαιη ανάπτυξη, ή οδηγεί σε ένα περιβάλλον όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό;

Εμείς πιστεύουμε το δεύτερο. Για αυτό σχεδιάζουμε και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα και στήριξη της οικονομίας με αναπτυξιακή πολιτική και κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης, παροχής τεχνογνωσίας, ενίσχυσης της έρευνας».

«Είναι εξαιρετικοί στο να δείχνουν το ”τυράκι”, κρύβοντας ταυτόχρονα τη ”φάκα”»

«Η Ν.Δ αλλά και τα συμφέροντα που την στηρίζουν», προσθέτει, «είναι εξαιρετικοί στο να δείχνουν το ”τυράκι”, κρύβοντας ταυτόχρονα τη ”φάκα”. Διότι έχουν κάθε συμφέρον να πουν ότι η μοίρα των μεσαίων στρωμάτων είναι στενά συνδεδεμένη με τα συμφέροντα των ελίτ. Το ”τυράκι” είναι η υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις προς όλους. Η ”φάκα” είναι πιο σύνθετη. Αμέσως μετά από μια εκλογική νίκη δεξιών σχημάτων, ”ανακαλύπτουν” ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρότερος από ό,τι υπολόγισαν και άρα το βάθος και το εύρος των φοροελαφρύνσεων συρρικνώνεται».

Και διευκρινίζοντας συμπληρώνει: «Σε μια επόμενη φάση, οι φοροελαφρύνσεις που δεν οδηγούν στην υποσχόμενη ανάπτυξη οδηγούν στην ανάγκη δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και όλως τυχαίως τότε έχουμε περικοπές οι οποίες επηρεάζουν και τα μεσαία στρώματα, τα οποία αφενός δεν ευνοήθηκαν από τις φοροελαφρύνσεις και αφετέρου χρειάζεται να πληρώσουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος τους εισοδήματός τους, -που έτσι και αλλιώς, δεν έχει αυξηθεί λόγω πενιχρής ανάπτυξης- για ιδιωτική εκπαίδευση, ασφάλιση, υγεία κ.λπ.

Αρα όταν εμείς λέμε τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας αυτό ισχύει με ιδιαίτερη έμφαση για τα μεσαία στρώματα».

Σε ερώτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο που είχε καταθέσει πριν από ένα χρόνο στο Eurogroup, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Ακριβώς πριν από ένα χρόνο βγήκε η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος που μας έδωσε έναν καθαρό διάδρομο για 15 χρόνια. Το ότι μπορούμε τώρα να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση με την κοινωνία για αντιπαραθετικά αναπτυξιακά σχέδια οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την επιτυχία. Το αναπτυξιακό μας σχέδιο αναλύει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτή είναι η βασική «άγκυρα» την οποία αξιολογούν θετικά και οι αγορές και οι θεσμοί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της αντιπολίτευσης και των Μέσων της να το απαξιώσουν. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα τέτοιο συγκεκριμένο σχέδιο».

Για το ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσακαλώτος για το ΚΙΝΑΛ είπε ότι δεν καταλαβαίνει τη στρατηγική της κας Γεννηματά. «Ο κ. Βενιζέλος αποπέμφθηκε, αλλά η πολιτική γραμμή του στο ΚΙΝΑΛ φαίνεται να ισχυροποιήθηκε».

 

Όσον αφορά τον πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ό κ. Τσακαλώτος ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα του κ. Βαρουφάκη δεν είναι αν έχει αριστερές ιδέες, αλλά ότι αναλαμβάνει τον ρόλο του πολυπράγμονα ηγέτη. Η πολιτική, όμως, δεν είναι παράσταση με έναν ρόλο. Δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα τον ρόλο του Κλιντ Ίστγουντ, του Σέρτζιο Λεόνε και του Ένιο Μορικόνε.

 

Loading