“Δεν χρειάζομαι καμία εκλογή για να έχω κύρος ηγεσίας”

Τα έξι άμεσα βήματα για το χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που τον στήριξε στις εθνικές εκλογές τονίστηκαν στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία από τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «δεν επιθυμούμε απλώς την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το κόμμα, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».

Τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό:

1.Δημιουργία ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας κι άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.

2.Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA).

3.Πολιτική διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

4.Έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1 Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία/ περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα,αλλά και στο διαδίκτυο.

5.Ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων συντονιστικών νομαρχιακών επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

  1. Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ,με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο φεστιβάλ της Νεολαίας,στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σημεία παρέμβασης Τσίπρα:

«Είναι θετικό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που μας στήριξε στις εθνικές εκλογές για να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικώς εχθρικό και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι ο δύσκολος δρόμος, δηλαδή να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση.

Και για αυτό το λόγο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κομβικής σημασίας».

Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος ως μονόδρομο, τονίζοντας πως:

«Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και συνθέτη.

Δεν είναι μόνο το ιδεολογικό σκέλος, αλλά και το μοντέλο οργάνωσης είναι πολύ κρίσιμο.

Το κόμμα και η κομματική δομή και οργάνωση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο καθημερινότητας για όλους μας, που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο η συζήτηση για το μετασχηματισμό της δομής και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ.

Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του, αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο κι αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής, αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία».

Παράλληλα, επισήμανε πως «αυτός ο δρόμος όμως είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη κι αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας.

Οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».

Αναφερόμενος στα σενάρια απευθείας εκλογής του προέδρου, τόνισε πως «πρόκειται επίσης για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο.

Σε ό,τι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας.

Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους.

Η συζήτηση, όμως, για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά όλη η ηγεσία.

Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».

«Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του.

Το μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα.

Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει, θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση.

Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή, αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».

Γ.Σ.

Loading