ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΟΝΝΕΔ επιμένει στη διασπορά fake news»

«Η ΟΝΝΕΔ επιμένει στη διασπορά ψευδών και fake news, σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς των πρώην φιλοξενούμενων από το Ίδρυμα Σκαραμαγκά, παρά τη λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ.

«Οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων» επισήμανε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα που αφορούν πρώην φιλοξενούμενους στο ίδρυμα ΑΜΕΑ Σκαραμαγκά και «προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων».

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΟΝΝΕΔ και του Υπουργείου:

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΟΝΝΕΔ επιμένει στη διασπορά ψευδών και fake news, σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς των πρώην φιλοξενούμενων από το Ίδρυμα Σκαραμαγκά, παρά τη λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δε μας κάνει εντύπωση, αφού η ψευδολογία και οι τακτικές μονταζιέρας είναι συνώνυμο της Ν.Δ. και της Νεολαίας της.

Χρειάζεται, βέβαια, περισσό θράσος να κατηγορεί η Νεολαία της Ν.Δ., του κόμματος που συστηματικά απαξίωσε και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια για χάρη ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, την παρούσα κυβέρνηση για αναλγησία.

Όσο για τις ύβρεις και την πολιτική χυδαιότητα των χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί η ΟΝΝΕΔ στην ανακοίνωσή της, είναι ενδεικτική του επιπέδου επιχειρηματολογίας, του πολιτικού και του γενικότερου πολιτισμού της. Καλούμε τη Ν.Δ. να πάρει θέση για αυτές τις χυδαιότητες.

ΟΝΝΕΔ: «Το βαρέλι της ντροπής δεν έχει πάτο»

Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, το 2009, η φοιτητική εστία που είχε χτιστεί στο Σκαραμαγκά μετατράπηκε σε θεραπευτήριο για άτομα με αυτισμό. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις ελλείψεις στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, κανείς, από καμία κυβέρνηση, δεν τόλμησε να καταργήσει αυτήν τη δομή. Μέχρι που φτάσαμε στο 2018, για να έρθει η Αριστερά του ανθρωπισμού και της ευαισθησίας να εκδιώξει τα άτομα με αυτισμό για να αξιοποιήσει το κτήριο το ΤΑΙΠΕΔ. Και λέμε «να εκδιώξει», διότι δε μερίμνησε για τη μεταφορά τους σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας, αλλά τα εγκατέλειψε στο Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής και σε άλλες απολύτως ακατάλληλες μονάδες.

Οι εικόνες που βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα αντανακλούν μια πρωτοφανή ντροπή για κάθε πολιτισμένο κράτος, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης. Δεν περιμένουμε, φυσικά, να ντραπεί η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου, και αυτό γιατί η λέξη ντροπή αποδεδειγμένα πολλάκις δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της Μαρίας Αντουανέτας της ελληνικής κουζίνας. Καθημερινά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι λεφτά υπάρχουν, αρκεί να είσαι κολλητός κάποιου καθεστωτικού, ο οποίος θα ενδιαφερθεί να σε κάνει από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ υποδιευθυντή νοσοκομείου, αλλά κανένας από αυτούς τους καθεστωτικούς δε θα νοιαστεί για τους συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματικά τη φροντίδα του Κράτους. Εκεί, όμως, μετριέται ο πολιτισμός μιας χώρας – και κάθε πολιτικού χώρου.

Η απάντηση του υπουργείου στα δημοσιεύματα

Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν πρώην φιλοξενούμενους στο ίδρυμα ΑΜΕΑ Σκαραμαγκά και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, διευκρινίζουμε τα παρακάτω:

Η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτόν προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ. Η σύγχρονη επιστήμη και διεθνής πρακτική επιτάσσει τη συνύπαρξη και όχι την απομόνωση.

Οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων:

  1. Δυο εκθέσεις κλιμακίων του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2014 και πρόσφατη (23/2/2017) που επιτάσσουν την άμεση διακοπή της λειτουργίας του Σκαραμαγκά.
  2. Έκθεση των Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας (24/4/2017) όπου διατυπώνεται ρητά το ερώτημα «γιατί καθυστερεί το κλείσιμο της μονάδας;».
  3. Όμοιες αποφάσεις που είχαν πάρει δυο προηγούμενες διαφορετικές Διοικήσεις του ιδρύματος.
  4. Στις αποφάσεις που πήραν ομόφωνα οι Διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων του Σκαραμαγκά (20/2/2017) και της δομής Υποδοχής, δηλαδή του παραρτήματος Χρονίων Πασχόντων Δυτικής Αττικής (10/2/2017).
  5. Στις απόψεις του εκπροσώπου της ΕΣΑΜΕΑ στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα (24η συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΚΠΠ, 19/7/2016) που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη δομή Σκαραμαγκά «αποθήκη ψυχών και εργαζομένων».
  6. Στις υποδείξεις του αρμόδιου Επιστημονικού Συμβουλίου και των εργαζομένων στο Παράρτημα (1/2/2017).

Μέσα στο ίδρυμα Σκαραμαγκά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση τριτοκοσμικές. Την απερίγραπτη επικρατούσα κατάσταση είχε διαπιστώσει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο ζητούσε σε δυο εκθέσεις του την άμεση μεταφορά των φιλοξενουμένων σε κατάλληλες δομές.

Επισημαίνουμε, ότι το ίδρυμα δε φιλοξενούσε παιδιά ΑΜΕΑ, αλλά ενήλικες 40 και 50 ετών, που μέχρι πρότινος εξετάζονταν από παιδιάτρους. Στις δομές όπου μεταφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται από τις κατάλληλες για τις παθήσεις τους ιατρικές ειδικότητες.

Αναφορικά με το σενάριο ότι ο σκοπός της μετακίνησης είναι η εκποίηση του ακινήτου, αποσαφηνίζουμε ότι ουδέποτε ο ΟΑΕΔ, που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε πρόθεση εκποίησής του. Ο ισχυρισμός ότι είναι φιλέτο ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως σχολή και εστία μηχανικών Εμπ. Ναυτικού προφανώς δεν ευσταθεί. Μία επίσκεψη θα πείσει κάθε καλόπιστο.

Οι φωτογραφίες φιλοξενουμένων που διαρρέουν στον Τύπο και η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους. Πόσο μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν.

Είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους 27 φιλοξενουμένους έχουν βελτιωθεί. Ο προαυλισμός γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε κήπο με ειδικές προδιαγραφές, ή στον ελεύθερο χώρο του Παραρτήματος (επισυναπτόμενη φωτογραφία). Καθημερινά γίνεται εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, καθημερινά γίνεται ιατρικός έλεγχος και δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον γίνεται έλεγχος ζωτικών σημείων. Οι γονείς έχουν την υποστήριξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και όλου του προσωπικού, που επί 30 (ή και 41) χρόνια φροντίζει τα παιδιά τους, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το κράτος βελτίωσε τη ζωή των φιλοξενουμένων, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση. Το παράρτημα βρίσκεται υπό το συνεχή έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε αιτήματα γονέων για προκαθορισμένες συναντήσεις, όπως για παράδειγμα το Μάρτιο του 2016 και στις 23/2/2017, αλλά τους συνάντησε και χωρίς ραντεβού τόσο το Μάρτη του 2017 όσο και λίγες ημέρες πριν τη μεταφορά των φιλοξενουμένων, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2017.

Loading