Στην τελική ευθεία η δίκη για τα «δώρα» της Siemens

Στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου μπαίνει η πρωτόδικη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens.

Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων που από ότι φαίνεται από τους ισχυρισμούς τους δεν ήξεραν τίποτα για την…Ταμπακιέρα, δηλαδή τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού από τα οποία δωροδοκούνταν οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Μεγάλος απών από την ακροαματική διαδικασία, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλας, Μιχ. Χριστοφοράκος, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία, με αποτέλεσμα επί της κατηγορίας να τοποθετηθεί η συνήγορος του.

Η πληρεξούσια δικηγόρος του Μιχάλη Χριστοφoράκου έθεσε ζήτημα δεδικασμένο, επισημαίνοντας ότι ήδη ο εντολέας της έχει καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Σχετικά με τα περιβόητα ημερολόγια της έμπιστης τότε…γραμματέως του, Αικατερίνης Τσακάλου, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού του Χριστοφορακου με πολιτικά ή μη πρόσωπα υποστήριξε ότι δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά.

Αυθημερόν από τη Γερμανία στην δικαστική αίθουσα προκειμένου να απολογηθεί ήρθε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Siemens, Heinrich von Pierer. Ο κατηγορούμενος αν και μεγαλοστέλεχος ισχυρίστηκε πως δεν είχε γνώση για την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» καθώς και ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois and Plimpton: «Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα, εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής, δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές» υποστήριξε.

Ερ: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21/1/1997 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τι πρόκειται;

Απ: Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Ερ: Γνωρίζατε για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρείας;

Απ: Κατηγορηματικά όχι.

Από την πλευρά του, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου, αναφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να διαχειρίζονταν, υποστηρίζοντας πως αυτό συνέβαινε για τις ανάγκες της εταιρείας. «Δεν ήθελαν να φαίνονται στο όνομά μου για φορολογικούς λόγους» είπε ενώ εξήγησε ότι τα χρήματα που διακινούνταν σε αυτούς ήταν «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

Εισαγγελέας: Έχετε αναφερθεί σε δαπάνες για αφανείς σκοπούς και υπηρεσίες. Τι εννοούσατε;

Κατηγορούμενος: Τη συλλογή πληροφοριών για τον ανταγωνισμό και για φιλοξενίες. Κάναμε κατασκοπεία στους ανταγωνιστές. Αυτά ξέρω, εγώ δεν αποκλείω τίποτα.

Εισαγγελέας: Εσείς δεν αποκλείετε ότι δίνονταν και δωροδοκίες; Πως εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl που μιλάει και για εσάς…

Κατηγορούμενος: Αυτά τα έλεγε κι ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμιά δωροδοκία.

Εισαγγελέας: Εκτός από αυτή του Μαντελη…

Κατηγορουμενος: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς πρέπει να ξέρει και έγω δεν ήξερα για τί ήταν τα χρηματα… Και εσεις το λετε ευκολα…. Μου κανει κατάπληξη που το λετε αυτό

Εισαγγελεας: Δεν εχω ευκολία. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις

Κατηγορούμενος: Μην μου προσάπτετε κάτι.

Εισαγγελέας: Σας το έχουν προσάψει δύο δικαστήρια. Εν πάσει περιπτώσει γιατί σας επικαλείται ο Niedl; Λέει ψέμματα;

Κατηγορούμενος: Για μένα λέει ψέμματα. Τα χρήματα ήταν για ανάγκες της εταιρίας.

Loading