“Μπορούμε παραπάνω από το Βουκουρέστι”

Για το “καυτό” ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και την περιβόητη “καθαρή έξοδο” από το μνημόνιο μίλησε η Μαρία Σπυράκη στη Βραδυνή της Κυριακής.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία του Βουκουρεστίου μπορεί να αποτελέσει απλώς μία βάση και ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποκομίσει η χώρα μας πολλά περισσότερα από τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κυρίας Σπυράκη:

Κυρία Σπυράκη, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το ευαίσθητο εθνικό ζήτημα, το Σκοπιανό. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η έντασή του επαναπροσδιόρισε τη θέση και την τακτική της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το θέμα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αποκάλεσαν όσους πήγαν στο συλλαλητήριο εθνικιστές. Πολλοί τούς τοποθετούν στα δεξιά της Ν.Δ. Εσείς, στην Πειραιώς, πώς αποκωδικοποιείτε το μήνυμα που έστειλε το συλλαλητήριο;

«Ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες αντιδρούν έντονα, γιατί, πολύ απλά, δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν. Γιατί δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο δεν αποτελείται από ακραίους. Και είναι ντροπή να χαρακτηρίζονται έτσι συνολικά οι πολίτες που εκφράζουν την ευαισθησία τους με αυτόν τον τρόπο. Η ΝΔ δεν άλλαξε, ούτε επαναπροσδιόρισε τη στάση της. Απλά, στη Νέα Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου ως το ελάχιστο που οφείλει να πετύχει η κυβέρνηση και δεν ανεχόμαστε την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει την οικογενειακή της ιστορία μέσα από τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν. Και πείτε σε κάποιους ανιστόρητους ότι αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν ένα καχεκτικό κρατίδιο χωρίς προοπτική και μέλλον. Γιατί στα μεγάλα εθνικά θέματα ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος. Οι εθνικές νίκες έρχονται μόνο με εθνική ομοψυχία. Οι διχασμοί έφεραν πάντοτε ήττες, ενίοτε δε και εθνικές τραγωδίες”».

«Μπορούμε να πάμε πολύ πάνω από το Βουκουρέστι»

Μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις έχει θέσει ο ίδιος ο πρόεδρός της, είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Σύμφωνα με αυτό, αν εκπληρώνονταν και οι άλλες προϋποθέσεις που θέτει η Ν.Δ., θα δεχόσασταν στο επίπεδο του ονοματολογικού ως δεύτερο συνθετικό τη λέξη «Μακεδονία»;

«Ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό είχε ένα σημείο-ορόσημο, που είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Για τη ΝΔ η συνταγματική αναθεώρηση είναι προϋπόθεση για να μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών ύστερα από τη συνάντησή τους στο Νταβός.

Αντιθέτως, αποφεύγεται συστηματικά να γίνει αναφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας, που σήμερα είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Χρειάζεται, για να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν και μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Για εμάς το κεκτημένο του Βουκουρεστίου είναι η βάση. Όμως, 10 χρόνια μετά, η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδας είναι πολύ πιο διευρυμένη, διότι και η ίδια ηγεσία των Σκοπίων αναγνωρίζει πως η ευρωατλαντική προοπτική τους, ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., είναι μονόδρομος και περνά μέσα από το συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, μπορούσαμε να πάμε πολύ πάνω από το Βουκουρέστι. Ξέρετε, έχω και μια μεγαλύτερη ευαισθησία για το θέμα, καταγόμενη από τη Βόρεια Ελλάδα. Και ως ένας άνθρωπος που ζει η οικογένειά του εκεί».

«Ελεύθερη επιλογή για τους βουλευτές της ΝΔ», λέει η κ. Σπυράκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράστηκε θετικά για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στέλνοντας το μήνυμα ότι σέβεται την ευαισθησία του κόσμου. Στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Ο κ. Μητσοτάκης αφουγκράστηκε τη βούληση του λαού. Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες φυσικά, αλλά και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται».

«Να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος»

Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός;

«Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να αλλάξει το όνομά της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις.

Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ έκαναν την παραμικρή αναφορά. Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνει στα Σκόπια, από τη Βουλή της γειτονικής χώρας».

Είστε αισιόδοξη ότι μπορεί να λυθεί το επόμενο διάστημα το Σκοπιανό; O κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για να λυθεί το ζήτημα.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. Απαιτείται μια άλλη χρονική συγκυρία για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος ύστερα από τους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το θέμα δεν είναι απλά η επίλυση. Το θέμα είναι μια βιώσιμη και συνταγματικά διασφαλισμένη λύση που θα σέβεται την Ιστορία.

Όπως είπε και ο πρόεδρός μας, δεν θα δεχθούμε να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, και δεν θα δεχθούμε τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το πρόβλημα»

Πιστεύετε ότι η μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θα εμποδίσει, πιθανώς, τον κ. Καμμένο να πραγματοποιήσει «κυβίστηση» σε αυτό το θέμα;

«Ο κ. Καμμένος εμφανίζει μια ευελιξία. Αλλάζει σε μικρά χρονικά διαστήματα πολύ γρήγορα άποψη. Οπότε δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω. Όμως, τα εθνικά θέματα είναι πολύ σημαντικά ώστε να γίνονται εργαλεία για εσωτερική κατανάλωση. Και εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα.

Από όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελα να κρατήσω ως πολίτης την αναφορά του για το τι θα έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Και ήτανε εξαρχής η δημιουργία ενός πεδίου συναίνεσης με τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Εξαρχής η προσπάθεια να μη διχαστεί ούτε η κοινωνία, ούτε η Εκκλησία, ούτε να εργαλειοποιηθεί το πρόβλημα για να υπάρχουν κομματικά οφέλη.

Ο πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι διαβλέπει πως ‘γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, και οριζοντίως ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος’.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι ‘δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση η κυβερνητική ευστάθεια. Εν ολίγοις, ο κ. Βούτσης καλεί τους βουλευτές, με αφορμή το πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ, να δώσουν, εμμέσως πλην σαφώς, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν αυτό δεν είναι εργαλειοποίηση του προβλήματος, τότε τι είναι;».

«Κινητικότητα δε σημαίνει και εμπιστοσύνη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε ως «παράθυρο ευκαιρίας» τις εξελίξεις για τη διαδικασία επίλυση τους θέματος της ονομασίας. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι δεν εκτιμά σωστά;

«Σαφώς και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι υπάρχει κινητικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ηγεσία του ΕΛΚ εμπιστεύεται τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Σας υπενθυμίζω την ταυτόχρονη δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ:

‘Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος, έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις’.

Είναι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός που οφείλει να εξηγήσει στην Ευρώπη αν η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζει τις επιλογές του και αν διασφαλίζει συνταγματική αναθεώρηση από την ΠΓΔΜ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συγκληθεί, στο Στρασβούργο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, η επιτροπή E.U. – FYROM, στην οποία είμαι μέλος. Θα έρθουν δηλαδή βουλευτές από την πΓΔΜ που συμμετέχουν σε αυτήν τη διακοινοβουλευτική επιτροπή, και εκεί θα έχουμε μια επίσημα καταγεγραμμένη εικόνα όχι μόνο των διαθέσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πΓΔΜ, αλλά και της αντιπολίτευσης».

«Δε νομίζω ότι υπάρχει χώρος για νέο κόμμα»

Γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος, απόρροια των λαϊκών αντιδράσεων για το Σκοπιανό, που θα τοποθετείται στα δεξιά της Ν.Δ. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο κατ’ εσάς; Σας προβληματίζει;

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Η Ν.Δ. είναι, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, μακράν το πρώτο κόμμα στη χώρα, και εκπροσωπεί τη μεγάλη σύγχρονη Κεντροδεξιά. Φυσικά, όποιος επιθυμεί, είναι ελεύθερος να ζητήσει ψήφο από τους Έλληνες».

Συμμερίζεστε την άποψη αρκετών «γαλάζιων» βουλευτών ότι ο κ. Τσίπρας άνοιξε το Σκοπιανό για να δημιουργήσει πρόβλημα στη Ν.Δ.;

«O κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει ένα μείζον εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Και όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ‘Προσπάθησε και προσπαθεί να παγιδεύσει και να συκοφαντήσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη και αν έγινε έτσι, δυστυχώς για αυτόν απεδείχθη μπούμερανγκ. Γιατί αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει ενιαία γραμμή και ότι η λεγόμενη κυβερνητική συνοχή δεν είναι α λα καρτ».

«Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος»

Ας περάσουμε σε ζητήματα οικονομικά. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα επιτύχει καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η Ν.Δ. γιατί το αμφισβητεί;

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι θα είναι αυστηρότερη η μετα-μνημονιακή επιτήρηση για την ελληνική Οικονομία, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης, διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM.

Αλλά και η κ. Λαγκάρντ είπε στον κ. Τσίπρα, ότι για να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε μείωση συντάξεων, αφορολογήτου και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 είναι έργο Τσίπρα – Καμμένου, και μάλιστα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή η καθαρή έξοδος;

«Το καλύτερο για τη χώρα είναι να γίνουν εκλογές όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να έρθει μια κυβέρνηση, η Ν.Δ., η οποία έχει σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, με παράλληλη μείωση των δαπανών του Δημοσίου.

Αντ’ αυτού, το Δημόσιο γιγαντώνεται την ώρα που θα έπρεπε για κάθε τέσσερις υπαλλήλους που αποχωρούν, να προσλαμβάνεται ένας. Και αντί να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα για να καλύψουμε κενά σε Υγεία και Παιδεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αυξάνει κατά χιλιάδες τους δημόσιους υπαλλήλους στέλνοντας το λογαριασμό στους φορολογουμένους.

Η αρμόδια υπουργός κ. Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι από τους 1.730 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μόνο 16 έχουν καταθέσει στοιχεία για το προσωπικό τους, και αυτά ελλιπή. Η κυβέρνηση δεν προχωρά το ψηφιακό οργανόγραμμα, γιατί τότε θα αποκαλυφθούν οι αόρατοι μισθοδοτούμενοι και τα ρουσφέτια της στο Δημόσιο».

«Τον Αύγουστο τελειώνουν τα δανεικά, όχι οι υποχρεώσεις»

Η ΝΔ «χτυπά το καμπανάκι» ότι μετά το Πρόγραμμα η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Ωστόσο, από την κυβέρνηση δείχνουν να σας προλαβαίνουν, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν ταμειακό απόθεμα που θα τους επιτρέπει να καλύπτουν ταμειακές οφειλές του Δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν θα έχουν επιτύχει, έτσι, καθαρή έξοδο;

«Η δημιουργία ταμειακού αποθέματος δεν αποτελεί κυβερνητική έμπνευση, αλλά υποχρέωσή μας προκειμένου να περάσει μήνυμα στις αγορές, ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, και αυτό αποτελεί εγγύηση για τις αγορές.

Ξέρετε, τον Αύγουστο δεν τελειώνουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Τον Αύγουστο τελειώνουν τα δανεικά από τους πιστωτές-εταίρους. Και τότε θα πρέπει η χώρα να κολυμπήσει μόνη της στα βαθιά νερά των αγορών.

Μόνο οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομείς, από την Ενέργεια και την Εκπαίδευση, μέχρι το Δημόσιο Τομέα και την Υγεία μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα την ώθηση μιας κανονικής, δημιουργικής χώρας που μπορεί να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ .δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει».

«Η κυβέρνηση έχει χάσει τη βούληση του λαού»

Αν, τελικά, από την κυβέρνηση επιτύχουν ταμειακό απόθεμα, μήπως το σενάριο εκλογών το 2018 απομακρύνεται και εξαντλήσει την τετραετία ο κ. Τσίπρας;

«Η διενέργεια των εκλογών δεν σχετίζεται με τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά ερήμην της βούλησης του λαού. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την έχει χάσει προ πολλού, ακόμη και αν δεχθούμε τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ πολλές μονάδες πίσω από τη ΝΔ».

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι κρίσιμο για την Οικονομία. Εκτιμάτε ότι υπάρχει η πιθανότητα να έρθουν πιο νωρίς μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου;

«Ρωτείστε, σας παρακαλώ, τον κ. Τσακαλώτο, που φαίνεται να ανησυχεί για μια τέτοια εξέλιξη και να μην το κρύβει…».

Loading