Σκουρλέτης: «Υπάρχει πολιτική συμφωνία Γεννηματά-Ν.Δ.»

«Η κ. Γεννηματά φαίνεται να μη μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και προσφέρει κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου» υποστήριξε την Κυριακή ο Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας σε ρ/σ ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συγκροτήσει έναν προοδευτικό-αριστερό πόλο, απευθυνόμενος σε δυνάμεις, πρώτα απ’ όλα, της ευρύτερης Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Δεν νομίζω ότι με τις σημερινές και γενικότερα τις τελευταίες τοποθετήσεις της, η κ. Γεννηματά μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες, τα ερωτήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου» είπε, ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει μια πολιτική συμφωνία της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, της κυρίας Γεννηματά με τη Νέα Δημοκρατία».

«Αυτό κανείς μπορεί να το διαπιστώσει από τις θέσεις που παίρνει απέναντι στα νομοθετήματα που έρχονται στη Βουλή, αλλά και από αυτά τα οποία αφήνουν να καταλάβουμε για το τι μπορεί να συμβεί μετεκλογικά. Θεωρώ ότι αποτελούν κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου οι τοποθετήσεις της κυρίας Γεννηματά» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις αποδοκιμασίες στην Αυστραλία

Κληθείς να σχολιάσει όσα συνέβησαν στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως πρόκειται για «φωνές δύο, τριών ανθρώπων που δεν απηχούν τις διαθέσεις των πολλών ομογενών που βρέθηκαν σε αυτόν τον εορτασμό» και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν διάφορα μέσα, που μεγεθύνουν καταστάσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι υπάρχει μια πάνδημη αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι, τις περισσότερες φορές ενεργούν κατ’ εντολή, δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν αυτά τα θέματα. Δυστυχώς, ζούμε στις εποχές της εικονικής πραγματικότητας και θα είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα» ανέφερε.

Για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την αντιπολίτευση, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «όταν η χώρα επί δεκαετίες περιθωριοποιείται και μειώνεται το διπλωματικό κύρος της, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ανά τον κόσμο, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιοι να σταθούν στο ύψος των ευθυνών που τους αναλογούν και να αναλάβουν την πρωτοβουλία, όπως και έγινε, να επιλύσουν ένα εθνικό θέμα με όρους τέτοιους ώστε η χώρα να βγαίνει κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, άσχετα εάν αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε αναντιστοιχία με αυτό που οι ίδιες υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα – δηλαδή τη λύση της σύνθετης ονομασίας – εμφανίζονται να ασκούν κριτική απλά και μόνο για λόγους ψηφοθηρισμού και ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία, για λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες με το ακροδεξιό κομμάτι το οποίο έχει εγκατασταθεί μέσα σ’ αυτό το κόμμα κι αλλάζει καθημερινά την ταυτότητα και το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας».

Για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για την Τουρκία και τον ρόλο της στην περιοχή, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή». Όπως είπε, «υπάρχουν νέα κοιτάσματα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο με πρώτο αυτό της Κύπρου, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, με ενδεχόμενα πολύ αξιόλογα κοιτάσματα στην ελληνική πλευρά.

Όλα αυτά, για να μπορέσουν να προχωρήσουν, προϋποθέτουν να αποκατασταθεί μία συνεννόηση με τις χώρες οι οποίες κατοικοεδρεύουν στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά μας. Εμείς έχουμε πάντοτε μια σταθερή επιδίωξη, τον διάλογο. Αλλά στη βάση της ισοτιμίας και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η πολιτική μιας ψύχραιμης δύναμης η οποία συνεχώς ανακτά κύρος στην περιοχή. Αυτό το ομολογούν όλοι, σε αντίθεση με την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται ως μία δύναμη με πολλά νεύρα, δημιουργεί προβλήματα και χάνει ολοένα και περισσότερο το κύρος της».

Loading