Ο Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν για συνθετικό ομόλογο

Ερώτηση προς την Κομισιόν για το ενδεχόμενο να δημιουργεί ένα συνθετικό ομόλογο κατέθεσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Αφορμή για την ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε η σχετική πρόταση μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση, αρκετά κοντά σε αυτήν που σήμερα έχουν το γερμανικό και το φινλανδικό ομόλογο, ενώ θα είναι και αρκετά ανθεκτικό σε ενδεχόμενες συστημικές κρίσεις», επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

«Θα ενίσχυε επίσης τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα παρείχε πρόσθετη ρευστότητα στα κράτη μέλη, πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς», προσθέτει.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Philip Lane, επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η διαμόρφωση πακέτων κρατικών χρεών σε μορφή ενός νέου ομολόγου και η πώλησή τους σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ρωτά την Κομισιόν πώς αξιολογεί την πρόταση αυτή, αλλά και αν σχεδιάζει να εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων για την έκδοση ενός συνθετικού ομολόγου. Τέλος, ζητά να μάθει «τι απαιτείται όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να μπορεί ένας τέτοιος τύπος ομολόγου να είναι λειτουργικός και χρήσιμος».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης για το συνθετικό ομόλογο:

«Θέμα: Συνθετικό ομόλογο

Σύμφωνα με τον Philip Lane, επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η διαμόρφωση πακέτων κρατικών χρεών σε μορφή ενός νέου ομολόγου και η πώλησή τους σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων.

Ένα τέτοιο ομόλογο, σύμφωνα με τους προτείνοντες, εφόσον δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση, αρκετά κοντά σε αυτήν που σήμερα έχουν το γερμανικό και το φινλανδικό ομόλογο, ενώ θα είναι και αρκετά ανθεκτικό σε ενδεχόμενες συστημικές κρίσεις.

Ένα συνθετικό ομόλογο, καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα ενίσχυε επίσης τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα παρείχε πρόσθετη ρευστότητα στα κράτη-μέλη, πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς αξιολογεί την πρόταση για έκδοση συνθετικού ομολόγου;
  2. Τι απαιτείται όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να μπορεί ένας τέτοιος τύπος ομολόγου να είναι λειτουργικός και χρήσιμος;
  3. Σχεδιάζει να ετοιμάσει μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου ομολόγου στην Ευρωζώνη;».

Loading