ΟΑΣΕ: Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Παρέμβαση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και την απελευθέρωσή τους πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, Ν. Γκαρά και Ι. Θεοφύλακτος, στην ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Το θέμα της φετινής ετήσιας Συνόδου, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο, είναι η τήρηση των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και η συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων- μελών. Υπογραμμίζοντας την πίστη της Ελλάδας στον ισχυρό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κρατών για την επίλυση διακρατικών, αλλά και διεθνών κρίσεων οι Έλληνες βουλευτές έθεσαν για ακόμη μία φορά το ζήτημα, με σκοπό να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη- μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε κατά τη διάρκεια διεθνών επαφών να είναι σε θέση να συνδράμουν με τη σειρά τους στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών μας.

Βαρεμένος για Σκόπια, Τουρκία και προσφυγικό

Κατά την τοποθέτηση του, ο Γιώργος Βαρεμένος έθεσε το ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια, την οποία χαρακτήρισε «καλά ζυγισμένη».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, εν τούτοις η Άγκυρα επιλέγει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο και ο απαράδεκτος συσχετισμός της κράτησης των δυο στρατιωτικών με τους αιτούντες άσυλο Τούρκους αποδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να συλλάβει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν χώρες που η Κυβέρνηση δεν επιβάλλει τη θέλησή της στη Δικαιοσύνη.

Ως προς το προσφυγικό, ανέφερε ότι αν αυτό δεν αντιμετωπισθεί στην ανθρωπιστική του διάσταση και μετατραπεί σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και τζόγο ακραίων δυνάμεων, τότε θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την κάθετη αντιπαράθεση και κατάρρευση.

Τουρκικές καταπατήσεις διεθνούς δικαίου κατήγγειλε η Ν. Γκαρά

Η βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε στην τακτική της Τουρκίας να μην ακολουθεί τις διαδικασίες και τις νομικές εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου, καταπατώντας με τον τρόπο αυτό βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, ανέφερε τις συνεχείς προσκλήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την απελευθέρωση των στρατιωτικών αλλά και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή τους, καθώς η συνεχιζόμενη κράτηση τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή μας και ενισχύει τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της υπόθεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά το προσφυγικό, υπογράμμισε  την ανάγκη άσκησης κοινής πολιτικής από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πάντα με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως προς το δικαίωμα του ανθρώπου στην ειρηνική διαβίωση και στις καλύτερες συνθήκες ζωής.

Θεοφύλακτος: «Απαράδεκτη η κράτηση»

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος, με τη σειρά του, τόνισε ότι όλα τα κράτη- μέλη του ΟΑΣΕ είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει τεθεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε απαράδεκτο για οποιοδήποτε κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ να συνεχίζει την κράτηση για πάνω από τέσσερις μήνες ξένων πολιτών, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Αντιδιέστειλε, μάλιστα, αντίστοιχη περίπτωση Τούρκου πολίτη, ο οποίος παραβίασε τα σύνορα της χώρας μας και αφού κρίθηκε σε μια δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, επέστρεψε στην Τουρκία την επόμενη κιόλας μέρα.

Αναφορά στην απόφαση της Επιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κεντρική απόφαση της 3ης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης προστέθηκε αναφορά επί του θέματος, που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

-Αίτημα για πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους Δικαίου στη γείτονα χώρα.

-Αίτημα για την άμεση σύσταση ανεξάρτητου νομικού ελεγκτικού σώματος για όλες τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Τουρκία και αφορούν την κράτηση αλλοδαπών πολιτών, η οποία δημιουργεί σοβαρά πολιτικά ζητήματα μεταξύ των χωρών, ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η απελευθέρωσή τους.

Loading