Ντιμπέιτ Αναστασιάδη -Μαλά την Τετάρτη

Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

Για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η χθεσινή αναμέτρηση δεν ανέδειξε νέο πρόεδρο αλλά τους δύο πολιτικούς που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο: Τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη που υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και τον Σταύρο Μαλά που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Το 2013 στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει ποσοστό 45,46% και ο Σταύρος Μαλάς 26,91%. Στον δεύτερο γύρο εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48% έναντι 42, 52% του Σταύρου Μαλά.

Αποτελέσματα

Κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία ο Ν. Αναστασιάδης κέρδισε την πρωτιά με 35,5% και ο Στ. Μαλάς ήρθε δεύτερος με 30,3%.

Και οι δύο υπερέβησαν τα ποσοστά των κομμάτων, που τους υποστηρίζουν, στις βουλευτικές εκλογές 30,68%, (ΔΗΣΥ) και ΑΚΕΛ 25,67%.

Τρίτη σε επιδόσεις ήρθε η… αποχή, η οποία ξεπέρασε το 28% -ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 17% στις προεδρικές εκλογές του 2013.

 

«Μεγάλος χαμένος» των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τις αρχές Ιουνίου και επαγγέλθηκε μια «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του , το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Την τέταρτη θέση στις εκλογές εξασφάλισε ο πρόεδρος του εθνικιστικού Ε.ΛΑ.Μ , Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 5,6%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα πήρε 1,08% και δύο έδρες στην Βουλή. Πέμπτος τερμάτισε ο Γιώργος Λιλλήκας , πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με ποσοστό 2,2%. Το 2013 ο κ. Λιλλήκας είχε έρθει τρίτος με 24,93%, ενώ στις βουλευτικές του 2016 το νεοσύστατο κόμμα του έλαβε 6,01% και τρεις έδρες στην βουλή.

Αναστασιάδης: Η ψήφος του λαού θα κρίνει την πορεία της χώρας μας

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα εκλογών «αποτελούν ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας των τελευταίων πέντε χρόνων». Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας».

Θέση μου, είπε, είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να υπάρξουν συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής κρίσιμη, γιατί όπως είπε, «από τη βούληση του λαού θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα πορευθεί με σταθερότητα προς το μέλλον».

Συνεπώς, είπε, η ψήφος του λαού « θα κρίνει την πορεία της χώρας μας και θα καθορίσει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας».

Το διακύβευμα, ανέφερε, δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: «είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Αντίπαλος όλων μας, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι τα προβλήματα, «που ο λαός αντιμετωπίζει και κανένας σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν έχει αρχίσει τους σχεδιασμούς για την επόμενη Κυριακή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν θεώρησε ποτέ τους ανθυποψηφίους του ως αντιπάλους. «Συνεπώς είμαι έτοιμος και για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους. Αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας, η αντιμετώπιση με ρεαλισμό και με συγκροτημένο πρόγραμμα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο λαός μας αντιμετωπίζει», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μαλάς: Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς

«Ο λαός μίλησε», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, κατέδειξε ότι «μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζητεί μία νέα ελπιδοφόρα αλλαγή».

Αφήνουμε, είπε, πίσω το χθες, «βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα». Διαβεβαίωσε ότι με υπευθυνότητα, σύνεση και συναίνεση, θα επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου , αλλά και για βελτίωση της οικονομίας, με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων, τονίζοντας ότι μέσα από την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να υπάρξει κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Μαλάς κάλεσε τους ψηφοφόρους «να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και να κρίνουν τις θέσεις, τις δεσμεύσεις και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο κύριος Μαλάς διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς το στόχο της επανένωσης και απελευθέρωσης του τόπου.

Ν. Παπαδόπουλος: Δεν τα βάζουμε κάτω και από αύριο αρχίζει μια νέα ημέρα

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «σέβεται απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού». Δήλωσε ότι συνεχάρη τηλεφωνικώς τους ανθυποψηφίους του, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.

Ευχαριστώντας τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι υπερήφανος, γιατί βοήθησε ώστε με τη συνεργασία αυτή να επιδειχθεί ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μπορούν να σταθούν αντάξια κατά του κατεστημένου και να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.

«Δεν τα βάζουμε κάτω και από αύριο αρχίζει μια νέα ημέρα», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γ. Λιλλήκας: Η αποχή έκρινε το αποτέλεσμα

Απόλυτα σεβαστή χαρακτήρισε την απόφαση του Κυπριακού λαού, ο Γιώργος Λιλλήκας, συγχαίροντας τους ανθυποψηφίους του και ιδιαίτερα τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, οι οποίοι εξασφάλισαν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι η αποχή έκρινε το αποτέλεσμα, αφού οι απογοητευμένοι πολίτες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν από τον καναπέ.

Χαρακτήρισε απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τον ίδιο, λέγοντας ότι «το σύνθημα της χαμένης ψήφου έκανε ζημιά στην υποψηφιότητά του».

Επίσης, ανέφερε ότι η όποια απόφαση για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, θα ληφθεί δημοκρατικά από τη Διερυμένη Ανώτατη Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών. Ωστόσο, τόνισε ότι το βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης, θα είναι το Κυπριακό.

«Το ΕΛΑΜ πάλεψε κατά του κατεστημένου και εξασφάλισε ένα σεβαστό ποσοστό», δήλωσε ο υποψήφιος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου.

Όσοι, είπε, μας τίμησαν με την ψήφο τους «πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια και ότι θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας. Τα προβλήματα, πρόσθεσε, παραμένουν επί τάπητος, ο λαός απαιτεί λύση και εκεί θα στραφούν οι προσπάθειές μας».

Στατιστικά

Αναφορικά με τα στατιστικά των εκλογών σημειώνεται ότι αποχή και υπέρ του Σταύρου Μαλά ψήφισαν οι Κύπριοι στο εξωτερικό.

Η αποχή έφθασε στο 29,5%, αφού από τους έντεκα χιλιάδες εξακόσιους-ογδόντα-τρεις ψηφοφόρους, στις κάλπες προσήλθαν οκτώ χιλιάδες διακόσιοι-ογδόντα-εννέα.

Πρώτος αναδείχθηκε ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 40,81%, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 31,78% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 20,86%.

Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77% στη Βουλγαρία και ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Γεωγραφικά ο κύριος Μαλάς κέρδισε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε υψηλότερα ποσοστά σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε σε Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

Eνόψει της αναμέτρησης μεταξύ Αναστασιάδη-Μαλά στις εκλογές της 4ης Φεβρουαρίου κρίσιμο θα είναι το μεταξύ τους debate που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Έως τότε, εκτός απροόπτου, θα έχουν διαμορφωθεί και οι συμπράξεις και συμμαχίες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Loading