Νοτοπούλου: «Επιλέξτε το δρόμο της ευθύνης, όχι του λαϊκισμού»

Να επιλέξουν «το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και του μέλλοντος» και όχι «τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού» κάλεσε τους βουλευτές η Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά την ομιλία της στη συζήτηση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Επικηρύξεις βουλευτών, τάγματα εφόδου στο κοινοβούλιο και φτάσαμε σε εμπρησμό στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη. Η Αριστερά και τα στελέχη της είναι συνηθισμένα σε ακροδεξιούς τραμπουκισμούς. Δε φοβόμαστε… Σήμερα, που έσπασε το αυγό του φιδιού, οφείλουμε να καταδικάσουμε στην πράξη, να απομονώσουμε κάθε ακραία κάθε φασιστική φωνή. Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία».

Επίθεση σε ΝΔ και Τζιτζικώστα

Παράλληλα, έριξε τα «βέλη» της στη ΝΔ και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αποστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας:

«Θέλετε να θυμηθούμε κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τη στάση του κόμματός σας στις αρχές του 2018 απέναντι στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών; Τι μεσολάβησε άραγε και άλλαξε η ρότα της Νέας Δημοκρατίας;

Έπαιξε άραγε το ρόλο της η στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που εμφανίζεται σήμερα ως νεομακεδονομάχος με λαϊκίστικα και ανιστόρητα απαράδεκτα συνθήματα; Αλλάξατε θέση από την εθνική γραμμή που ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του δικού σας κόμματος, Κώστας Καραμανλής, χάραξε για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes για καθαρά εσωτερικούς και ψηφοθηρικούς λόγους; Άγεστε από το νεομακεδονισμό του κ. Τζιτζικώστα και φέρεστε από την ακροδεξιά σας πτέρυγα».

Για οφέλη της συμφωνίας μίλησε η Κ. Νοτοπούλου

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως «όχι μόνο δεν παραβιάζει τις εθνικές γραμμές, αλλά λαμβάνει μέριμνα για όλες τις ελληνικές ευαισθησίες με κορωνίδα αυτήν της αρχαίας ελληνικής ιστορίας» και συμπλήρωσε:

«Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σταθερά. Η Ελλάδα, το 2017, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της βόρειας γειτονικής χώρας. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα αποτελεί τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό για τους γείτονές μας που προτιμούν τις ακτές της Μακεδονίας, τη Χαλκιδική και την Πιερία. Με δεδομένο πως οι δομές των δυο οικονομιών είναι διαφορετικές προσφέρονται εξαιρετικές δυνατότητες συνεργειών. Η επικύρωση της Συμφωνίας θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης  από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την κατασκευή μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων».

Μάλιστα, επεσήμανε πως «με καταλύτη την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η Μακεδονία στρέφει το βλέμμα από την ενδοχώρα προς τα Βαλκάνια και, κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Προχωρούμε άμεσα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, σε πρωτοβουλίες για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας».

Κλείνοντας, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης ανέφερε: «Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και στρατηγική θεώρηση. Χρειάζεται να υπερβούμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τον πολιτικό συντηρητισμό. Στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη θα αδράξουμε τη δυνατότητα. Τολμάμε ξανά να  ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε. Εργαζόμαστε σκληρά για το δίκαιο. Για αυτό που μας αξίζει. Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία».

Loading