Μπούλμαν: «Εύσημα σε Ζάεφ – Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών»

Έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» απευθύνει η πολιτική ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απέδωσε τα εύσημα σε Ζάεφ και Τσίπρα γιατί πέτυχαν «όσα δεν κατάφεραν εθνικιστικές, συντηρητικές δυνάμεις για περισσότερο από 25 χρόνια».

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία»

Όπως σημειώνεται «με την ευκαιρία της ομιλίας του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το S&D χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Αξίζουν μεγάλο χειροκρότημα»

«Αυτό που πέτυχαν οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας αξίζει μεγάλο χειροκρότημα. Ύστερα από μακροχρόνια διαμάχη για το όνομα, η οποία εμπόδισε τις προοπτικές των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κατάφεραν να λύσουν τις διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς» σχολίασε ο επικεφαλής του S&D, Ούντο Μπούλμαν.

Σημείωσε πως είναι κάτι που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν το κατάφεραν για περισσότερο από 25 χρόνια, προσθέτοντας: «Η συμφωνία με τον Τσίπρα, τον οποίο επίσης χειροκροτήσαμε και όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δύο ημέρες, χρησιμεύει ως παράδειγμα για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης δύσκολων ζητημάτων μέσω διαλόγου, υπομονετικής διπλωματίας και αίσθησης ευθύνης. Κανείς δεν είναι αποκλειστικός νικητής σε έναν συμβιβασμό. Αντίθετα, και οι δύο πλευρές είναι νικητές μαζί».

Ο κ. Μπούλμαν υπογράμμισε πως πλέον εναπόκειται στους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα στις 30/9 και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, καθώς πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.

«Εδραίωση της ειρήνης με τη συμφωνία»

«Η αποχή δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός. Οι πολίτες πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να δηλώσουν με σαφήνεια, τι είδους μέλλον θέλουν για τον εαυτό τους. Καλούμε την πολιτική αντιπολίτευση των κομμάτων του ΕΛΚ και στις δύο χώρες, να επιδείξουν ευθύνη και να υποστηρίξουν τη Συμφωνία. Αυτό, όχι μόνο θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική προοπτική για την ΠΓΔΜ, αλλά θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του S&D υποστηρίζει επίσης σθεναρά τις προοπτικές για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον Ιούνιο του 2019, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατά τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταστήσει σαφές, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα καθυστερήσουν περαιτέρω, αν η πλειοψηφία υποστηρίξει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα.

Loading