Μητσοτάκης: «Μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε»

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα περίπτερα της 83ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (15/9) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ και εργαζομένους της ΔΕΘ – Helexpo ξεκίνησε την ξενάγησή του από το περίπτερο του Άρη.

Εκεί, μάλιστα, του δώρισαν και μία φανέλα της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πέρασε  από τo «Hall of Games», το περίπτερο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Συνέχισε τη βόλτα του στα περίπτερα των εφημερίδων, πέρασε από το περίπτερο της Fraport, ενώ έκανε στάση στην έκθεση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και μίλησε και με τους ιθύνοντες της ομάδας του Ηρακλή, οι οποίοι επίσης του χάρισαν μία φανέλα της ομάδας τους.

Κατόπιν, επισκέφθηκε το περίπτερο των πανεπιστημίων στο οποίο παρουσιάζεται μεταξύ άλλων το πρωτοποριακό έργο που κάνουν φοιτητικές ομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατασκευάζουν βενζινοκίνητα και ηλεκτροκίνητα μονοθέσια αυτοκίνητα, τα οποία συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς έχοντας λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Η συνάντηση με τον Τζέφρι Πάιατ

Στη συνέχεια, βρέθηκε στο περίπτερο των ΗΠΑ, που είναι και η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ. Τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος και τον συνόδευσε κατά την περιήγησή του στο περίπτερο.

Αφού ενημερώθηκε για σειρά νέων εφαρμογών διαφόρων αμερικανικών εταιρειών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα, βράβευσε ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που ανέπτυξαν την πρωτοποριακή εφαρμογή icry2talk, η οποία και διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft.

Μετά τη βράβευση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχω τονίσει, εδώ και πολλά χρόνια, την ανάγκη να συνδέσουμε τους ακαδημαϊκούς μας φορείς με τον πραγματικό κόσμο, ιδίως με τον χώρο της τεχνολογίας. Για εμένα, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το υπαρκτό χάσμα ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την παραγωγή. Όπως ξέρετε, υπάρχει άφθονο ταλέντο στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας γιατί δεν θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη στην Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. Αλλά για να μπορέσουμε να το αλλάξουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε σε εσάς τη δυνατότητα να ιδρύσετε εταιρείες στη χώρα μας».

Η στάση στο περίπτερο του ΠΑΟΚ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την επόμενη στάση του στο περίπτερο του ΠΑΟΚ, όπου τον υποδέχθηκε ο θρύλος της ομάδας, Γιώργος Κούδας, και ο πρώην πρόεδρός της και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ζαγοράκης. Ευχήθηκε καλή δύναμη στους παίκτες και δήλωσε πως στηρίζει απόλυτα την κατασκευή του νέου του γηπέδου.

Συνέχισε την περιήγησή του στην έκθεση, επισκεπτόμενος το περίπτερο Digital Greece, όπου και συνομίλησε σε πάνελ με εκπροσώπους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up), όπου και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαι χαρούμενος που για πρώτη φορά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπάρχει μια οργανωμένη και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είπα πολλές φορές ότι η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ. Αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση, είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματικότητα “νομιμοποιήθηκε” και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης, μια πραγματική διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν την ζωή τους. Για όσους δεν το γνωρίζετε -ειδικά οι νεότεροι στην παρέα μας- εγώ προέρχομαι από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας.

Πέρασα επτά χρόνια πριν μπω στην πολιτική, σε μια από τις πρώτες εταιρείες venture capital στην Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου πασχίζαμε να πείσουμε νέους ανθρώπους ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξεις την δική σου επιχείρηση. Και δεν σας κρύβω ότι τότε δεν είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Τα πράγματα, όμως από τότε έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει δραστικά. Άρα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτό τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει και να δώσει καρπούς».

Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα αλλά και εργαλεία χρηματοδότησης για τις start up επιχειρήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση. «Πρέπει να προσεγγίσουμε τα πανεπιστήμιά μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, εστίασε στο υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος που αποτρέπει εταιρείες από την πρόσληψη στελεχών. «Ξέρω πολύ καλά ότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα, με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν άξια στελέχη και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εσάς, ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο στάδιο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική».

Το μήνυμα στους ιδρυτές startup

Απευθυνόμενος στους ιδρυτές start up επιχειρήσεων είπε: «Πιστεύω σε εσάς, θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να φύγετε αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και κρατήστε και ένα κομμάτι της δουλειάς σας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόκληση και αυτό θα ήθελα να πετύχω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας».

Στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των start-uppers υπογράμμισε:

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό για μένα σημαίνει τα εξής. Σημαίνει άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίου και τεχνικής εκπαίδευσης, τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα. Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με τη παραγωγή, σημαίνει περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα.

Μεγάλη πρόκληση, επίσης, είναι να φέρουμε πίσω κάποιους από όσους έφυγαν στο εξωτερικό. Έχουμε 400.000 νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα, πάρα πολλοί είναι στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, θέλουν να γυρίσουν πίσω και είναι ένα ανθρώπινο δυναμικό άμεσα αξιοποιήσιμο το οποίο πρέπει να γυρίσει αν, το τονίζω, αν πειστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα, ότι τα πράγματα θα πάνε γενικά προς το καλύτερο, ότι αξίζει το κόπο να πάρουν το ρίσκο να ξαναλλάξουν τη ζωή τους».

Πού πρέπει να επενδύσει η χώρα

Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σημείωσε πως «για εμάς τουρισμός, πολιτισμός, πρωτογενής παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος, συνθέτουν ένα τετράγωνο το οποίο αποτελεί το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα και πάνω σε αυτή τη λογική θα έρθουν να πατήσουν πολλές καινούργιες επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες θα αναπτυχθούν».

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή το βασικό αίτημα των start-uppers που δεν ήταν άλλο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ειδικά για τις start up επιχειρήσεις, που δεν εμφανίζουν κέρδη, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δευτερευόντως της φορολογίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι επιβαρύνσεις στην εργασία αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές για να διατηρήσουμε το ταλέντο χώρα μας, και για αυτό και επιμένω στην ανάγκη μείωσης των εισφορών. Για τις μικρές εταιρείες αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, προχώρησε στην ανακοίνωση μια προγραμματικής δέσμευσης σχετικά με τις δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί στο Υπουργείο Εξωτερικών; Διότι σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Άρα θα δημιουργήσουμε μία δομή σε μία ειδική γενική διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα μία δομή. Και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται πια και με βάση την επιτυχία την οποία φέρνουν, σε μετρήσιμους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Το σύνθημά μας φέτος στη ΔΕΘ είναι μια απλή λέξη: «μπορούμε». Και πραγματικά το πιστεύω ότι μπορούμε. Εσείς οι ίδιοι το έχετε αποδείξει στο εαυτό σας φτάνει τώρα να το πιστέψουμε συνολικά ως χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνομίλησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Loading