Μητσοτάκης: Αυτά θα είναι τα πρώτα μέτρα της ΝΔ

Για όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο. Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ανεβασμένο «θερμόμετρο» στο Αιγαίο, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην υπόθεση Novartis, καθώς και στο σχέδιο μείωσης φόρων και εισφορών, με το οποίο επιθυμεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνησή της.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

-Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη θεωρία της «καθαρής εξόδου» από το δανειακό πρόγραμμα και δηλώνει αντίθετη στη λήψη μιας προληπτικής γραμμής, όπως προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Εμείς θέλουμε καθαρή και οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Αλλά η κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια σε μνημονιακές υποχρεώσεις σκληρής λιτότητας. Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, νέες και μεγάλες περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το πραγματικό ερώτημα, συνεπώς, είναι με ποιον τρόπο και με ποια κυβέρνηση μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά, να δανειστεί φτηνά από τις αγορές και να μην είναι ευάλωτη σε αναταράξεις. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα στείλει ένα σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Υστερα από 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όπου τα δύο πρώτα χρόνια είχαμε ύφεση και τον τρίτο μια αναιμική ανάπτυξη -στο μισό, μάλιστα, του αρχικού στόχου-, κανείς πλέον δεν μπορεί να περιμένει ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ξαφνικά στροφή 180 μοιρών. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα πια. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο με πολιτική αλλαγή, από μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

-Εσείς πώς θα πετύχετε την ανάπτυξη για την οποία μιλάτε; Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που σκοπεύετε να πάρετε στην οικονομία; Τι θα κάνετε με τη φορολογία και πώς θα πείσετε τους δανειστές για τη μείωση των συντελεστών;

Πρώτη προτεραιότητα θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από 29% σε 20%, των μερισμάτων σε 5%. Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ. Η υπερφορολόγηση δεν μειώνει μόνο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Υπονομεύει ευθέως την ανάπτυξη της χώρας και ύστερα από 3 χαμένα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αυτό θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει πλέον οι πάντες.

Για μας η μείωση της φορολογίας είναι πρωτίστως όχημα αναπτυξιακής πολιτικής. Και όπως θυμόμαστε και από την εμπειρία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση -επί τις δικής μας κυβέρνησης- αυτή έφερε τελικώς αύξηση των εσόδων, καθώς συνέβαλε στην τόνωση της δραστηριότητας ενός ολόκληρου κλάδου.

Ολα αυτά τα γνωρίζουν και οι δανειστές και δεν νομίζω ότι θα τα αμφισβητήσουν, όταν διαπιστώσουν ότι μια νέα κυβέρνηση έχει συγκροτημένο σχέδιο το οποίο είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει. Η υπερφορολόγηση, εξάλλου, ήταν συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ομολογούν πια τα ίδια τα στελέχη του. Εκείνοι την ονόμασαν ταξική, χωρίς καν να αντιλαμβάνονται ότι είναι καταστροφική για όλη την οικονομική δραστηριότητα, καθώς υπονομεύει την επιχειρηματικότητα.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στην οποία θα προχωρήσουμε αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης μικρών και μεγάλων επενδύσεων. Βασική φιλοσοφία αυτής της μεταρρύθμισης θα είναι η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος, καθώς και ο απόλυτος σεβασμός στην τήρηση των προθεσμιών. Με τον τρόπο αυτό, επενδύσεις που σήμερα χάνονται σε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν δημιουργώντας νέες δουλειές και βελτιώνοντας τα εισοδήματα των πολιτών.

-Επαγγελματίες και επιστημονικό δυναμικό πληρώνουν εισφορές έως το 70% των εισοδημάτων τους. Τι μπορούν να περιμένουν από τη Νέα Δημοκρατία;

Το να πληρώνει κάποιος το 70% του εισοδήματός του είναι ο ορισμός του παραλογισμού. Διότι με μια τέτοια φορολόγηση, θέλοντας και μη, είτε εξωθείσαι να μη δουλεύεις είτε στην καλύτερη περίπτωση να φοροδιαφεύγεις.

Εμείς από την πρώτη μέρα θα αντιστρέψουμε πλήρως αυτήν την καταστροφική πολιτική δίνοντας κίνητρα για εργασία και πολεμώντας συντεταγμένα τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι θα μειώσουμε τους συντελεστές φορολόγησης και ασφάλισης, αυξάνοντας παράλληλα τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις. Οχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους.

Αλλά παράλληλα θα γίνουν πολύ αυστηρότεροι και συχνότεροι και οι έλεγχοι για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι κακοί επιχειρηματίες που έχουν απλήρωτους τους εργαζομένους τους ή τους ασφαλίζουν για λιγότερες ώρες από όσες πραγματικά δουλεύουν θα μας βρουν απέναντι.

-Μιλήσατε πριν από λίγες μέρες για το ασφαλιστικό σύστημα. Ποιοι θα είναι οι άξονες της πολιτικής σας;

Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν από τα βασικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση. Και παρά τις μεγάλες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε από μείωση σε μείωση και η νέα γενιά σε ανασφάλεια ακόμη και για το αν θα πάρει τελικά σύνταξη.

Στόχος μας είναι ένα σύστημα τριών πυλώνων που θα στηρίζεται στην εμπειρία που έχουμε συλλέξει από άλλες χώρες, όπως π.χ. τις σκανδιναβικές. Οι βασικές αρχές του θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος και η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, εφόσον το επιθυμεί, να έχει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση, για να ενισχύσει τη σύνταξή του.

Το σχέδιό μας θα ανακοινωθεί αναλυτικά πριν από τις εκλογές. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που έταζε 13η σύνταξη και τελικά έκοψε δύο ακόμα. Η σχέση μας με τους πολίτες θα στηρίζεται σε μια συμφωνία αλήθειας.

-Εχετε καταγγείλει κομματικές προσλήψεις και διορισμό ημετέρων σε θέσεις-κλειδιά στην κρατική μηχανή. Τι ακριβώς θα κάνετε με αυτές τις περιπτώσεις;

Η διακυβέρνηση της χώρας έχει μετατραπεί σε ένα πάρτι φίλων και συγγενών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να αλλάξει το παλιό, αλλά αποδεικνύεται ο καλύτερος συνεχιστής των χειρότερων πρακτικών του παρελθόντος. Προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Επιχείρησε να ελέγξει τα ΜΜΕ με αντισυνταγματικό διαγωνισμό και έχει κάνει την ΕΡΤ κομματικό παραμάγαζο. Παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, όπως οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις καταγγέλλουν. Αμφισβητεί και επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές, τις οποίες επιχειρεί να ελέγξει. Μέχρι και το ΑΣΕΠ, που για 10ετίες αποτελούσε ένα εχέγγυο διαφάνειας, η κυβέρνηση επιχείρησε να το εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της.

Σε κρίσιμες θεσμικές θέσεις τοποθετούνται κομματικοί εγκάθετοι, όπως συνέβη πρόσφατα με τον κ. Κουτεντάκη, που από σύμβουλος του κ. Τσίπρα και γ.γ. υπουργείου διορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ολα αυτά δεν είναι αποδεκτά και δεν θα γίνουν αποδεκτά από εμάς. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η θεσμική ανεξαρτησία θα αποκατασταθούν. Δικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα, όχι να ανακυκλώνουμε παλιές κακές πρακτικές.

-Στο πρόγραμμά σας επισημαίνετε την ανάγκη μείωσης των δημοσίων δαπανών. Τι θα πράξετε με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους;

Να πω, κατ’ αρχάς, για μία ακόμα φορά ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Η σπέκουλα της απελπισίας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει. Κινητικότητα ναι, αξιολόγηση ναι, απολύσεις κατηγορηματικά όχι. Με τους συμβασιούχους θα τηρηθεί ό,τι προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι πρακτικές του παρελθόντος με τις παράνομες μονιμοποιήσεις δεν θα συνεχιστούν.

-Πολλοί μιλούν για πιθανότητα ταυτόχρονης διενέργειας εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές δεν ανησυχείτε για το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» λόγω των προεδρικών εκλογών του 2020; Τι θα κάνετε με τον εκλογικό νόμο;

Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει αμέσως διότι δεν μπορεί να επικρέμαται πάνω από τη χώρα ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Και αυτό που πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στους πολίτες είναι ότι μια πιθανή πολιτική αστάθεια που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία απειλεί να τινάξει στον αέρα τις θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο αμέσως μετά τις εκλογές και θα επιδιώξουμε γι’ αυτό ευρεία πολιτική συναίνεση.

Οσο για τα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης, στερούνται κάθε σοβαρότητας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε και το 2015, εκβιάσει νέες εκλογές λίγους μήνες μετά την εκλογική μας νίκη, είναι προφανές ότι θα συντριβεί, καθότι θα έχει δείξει ασυγχώρητη περιφρόνηση προς τη βούληση των πολιτών.

-Θα επιδιώξετε πολιτικές συνεργασίες πριν από τις εκλογές; Θα προχωρήσετε σε ανοίγματα προς στελέχη που δεν βρίσκονται στις τάξεις της Ν.Δ. και από ποιους πολιτικούς χώρους;

Ασφαλώς. Κάνουμε ήδη ανοίγματα σε στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Και θεωρώ ότι το διάστημα της θητείας μου έχει ήδη διευρυνθεί η απήχηση της Ν.Δ. Αυτό θα συνεχιστεί με συγκεκριμένες κινήσεις και στην πορεία προς τις εκλογές. Στη μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και κυρίως οι πολίτες που ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τόσο απροκάλυπτα και τόσο κυνικά.

Οι επόμενες εκλογές αφορούν στο μέλλον της χώρας και όχι το παρελθόν που απασχολεί πια μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές του ’15, τελείωσαν το ’15. Οποια επιλογή και αν έκανε ο καθένας την αφήνουμε πίσω. Τώρα κοιτάμε μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει. Και καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα να έρθει μαζί μας, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής του προέλευσης.

Οι 15 εξαγγελίες στις οποίες προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

1 Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

2 Μείωση στο 20% από 29% του φόρου για τις επιχειρήσεις.

3 Αποκλιμάκωση φόρου μερισμάτων στο 5%.

4 Αύξηση ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ.

5 Απλοποίηση στη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων.

6 Μείωση φόρων και εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

7 Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με αύξηση ανταποδοτικότητας.

8 Αμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με ευρεία πολιτική συναίνεση.

9 Ανοιγμα σε στελέχη από όλους τους χώρους και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

10 Διαμόρφωση εθνικού μετώπου στην εξωτερική πολιτική.

11 Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με άρση των αλυτρωτικών θέσεων.

12 Καμία ανοχή σε διορισμούς κομματικών εγκαθέτων στην κρατική μηχανή.

13 Οχι σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ναι σε κινητικότητα, αξιολόγηση.

14 Επανασύσταση της ομάδας «ΔΕΛΤΑ», εντατικοποίηση αστυνομικών περιπολιών σε δρόμους και γειτονιές.

15 Ολα στο φως για τη Νovartis, όχι στο άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής.

-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα και η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ έχουμε το επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς στον Εβρο. Πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά;

Δεν χωράει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η Τουρκία επιδεικνύει μια έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα όλων των Ελλήνων. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση αποφεύγοντας τις εντάσεις και τη μικροπολιτική.

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι πολλοί χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα αποδείχτηκαν ανεύθυνοι και επιπόλαιοι, αν όχι επικίνδυνοι. Και γιατί σας το λέω αυτό: Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοιάζεται στην πραγματικότητα για την άμεση επιστροφή των αξιωματικών μας στην πατρίδα. Αυτό φάνηκε από την παρουσία του στη Βουλή στην οποία μίλησε για ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», σαν να μη βρίσκονται δύο νέοι Ελληνες σήμερα στις τουρκικές φυλακές.

Επιπλέον απέφυγε -για άλλη μία φορά- να απαντήσει στην ξεκάθαρη ερώτησή μου εάν έχει υποσχεθεί στον κ. Ερντογάν την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών. Πολύ φοβάμαι ότι η σιωπή του κ. Τσίπρα είναι έμμεση ομολογία ότι όντως δεσμεύθηκε στον Τούρκο πρόεδρο, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή ασέβεια από πλευράς του στο κράτος δικαίου.

Και όλα αυτά επισημαίνω ότι συνέβησαν πριν από την παντελώς απροετοίμαστη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, κάτι για το οποίο τον είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως. Δυστυχώς όμως επιβεβαιωθήκαμε για μία ακόμη φορά, καθώς η επίσκεψη αυτή, αντί να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, οδήγησε στην επιδείνωσή τους.

Από τότε και μετά είχαμε το επεισόδιο με το σκάφος του Λιμενικού στα χωρικά μας ύδατα στα Υμια, τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τη ΝAVTEX για μια τουρκική άσκηση που περιλαμβάνει ολόκληρο το Καστελλόριζο και βέβαια τη σύλληψη των δύο αξιωματικών μας.

Και στο παρελθόν είχαμε περιστατικά όπως αυτό στον Εβρο, αλλά δεν αποκτούσαν τέτοιες διαστάσεις. Αυτό που σήμερα προέχει είναι οι δύο αξιωματικοί μας να επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Το επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας και καλών σχέσεων. Και εξυπακούεται βέβαια ότι τα τελευταία αυτά γεγονότα θα τα αναδείξω στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσω την επόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις συναντήσεις που θα έχω με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οφείλουμε όμως να αναρωτηθούμε: Γιατί όλα αυτά δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί ξαφνικά η χώρα μας εκπέμπει μια τόσο μεγάλη αμηχανία; Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η διγλωσσία των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών και το γεγονός ότι ουδέποτε ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αρραγούς εθνικού μετώπου προκειμένου να υπάρχει, όπως στο παρελθόν, μια συνεπής και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική;

-Στο ζήτημα του Σκοπιανού ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ονομασία της πΓΔΜ; Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική μας από δω και μπρος;

Νομίζω ότι όσο περνούν οι μέρες αποδεικνύεται πόσο επιπόλαια χειρίστηκε η κυβέρνηση και αυτό το ζήτημα. Αντί να δημιουργήσει ενιαίο εθνικό μέτωπο, χειρίστηκε το θέμα μικροπολιτικά με στόχο να διχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τελικά και τους Ελληνες απαξιώνοντας και καθυβρίζοντας όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς σαφείς στόχους και, όπως αποδεικνύεται πια, με εντελώς εσφαλμένη διαπραγματευτική τακτική.

Αντί, όπως θα όφειλε, να προτάξει τα ζητήματα της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων, του αλυτρωτισμού και του εύρους της χρήσης του νέου ονόματος, υποχώρησε κατευθείαν στο όνομα, με αποτέλεσμα η απέναντι πλευρά να βάζει πλέον αυτή κόκκινες γραμμές για όλα τα υπόλοιπα. Η ανευθυνότητα και η ανικανότητα που επέδειξε η κυβέρνηση είναι ασυγχώρητες. Γι’ αυτό άλλωστε και έχει απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

-Με πρόσφατη δήλωσή σας τονίζετε ότι θα αναλάβετε προσωπικά πρωτοβουλία κατά των φαινομένων της ανομίας και της παραβατικότητας. Τι ακριβώς να περιμένουν οι πολίτες από εσάς στα ζητήματα της ασφάλειας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος τους βανδαλισμούς από τους γνωστούς αγνώστους;

Αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι αδιανόητες καταστάσεις. Πριν από λίγες μέρες οι γνωστοί άγνωστοι βανδάλισαν ανενόχλητοι το κέντρο της Αθήνας και μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι ληστείες και οι διαρρήξεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Ολόκληρες περιοχές της Αττικής αποτελούν άβατα ανομίας. Τα πανεπιστήμια είναι στο έλεος παραβατικών ομάδων.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση δείχνει απαράδεκτη ανοχή απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές. Αυτά θα αλλάξουν. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση και ελευθερίας και δημοκρατίας. Η ανοχή μας σε αυτά τα φαινόμενα θα είναι μηδενική. Οι αστυνομικοί θα επιστρέψουν στους δρόμους και στις γειτονιές. Η ομάδα «ΔΕΛΤΑ» θα επανασυσταθεί. Και η Αστυνομία θα αφεθεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της.

-Εχετε πει ότι η υπόθεση Novartis είναι υπαρκτό σκάνδαλο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στην Προανακριτική και γιατί καταγγέλλετε την κυβέρνηση ότι έστησε τις κατηγορίες;

Ασφαλώς και είναι σκάνδαλο το οποίο αφορά στο δίκτυο που είχε στήσει η εταιρία και τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε. Αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί, οι εμπλεκόμενοι να τιμωρηθούν και να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρία. Αυτό, εξάλλου, είναι το αντικείμενο της έρευνας στις σχεδόν 20 χώρες στις οποίες ελέγχονται οι πρακτικές τις εταιρίας, με αφορμή την έρευνα του FBI.

Εδώ δεν συνέβη το ίδιο. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα για να σηκώσει μια τοξική σκόνη και να κρύψει κάτω απ’ αυτήν τις δικές της αποτυχίες. Ο χρόνος που επέλεξαν να ανακινήσουν το θέμα και οι απαράδεκτες παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και όλα αυτά την ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των φαρμάκων την τελευταία τριετία έχει αυξήσει τους τζίρους των φαρμακοβιομηχανιών και έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την υπερσυνταγογράφηση, βλάπτοντας το Δημόσιο.

Η συζήτηση στη Βουλή έδειξε ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της ιστορίας. Οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι. Οι μεθοδεύσεις και οι χειρισμοί τους τους αφήνουν βαριά εκτεθειμένους. Γι’ αυτό και προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την όλη ιστορία, θέλουν να κλείσουν άρον άρον την Προανακριτική, ώστε να μείνουν οι υποψίες και οι σκιές. Χωρίς να λάμψει η αλήθεια, όχι μόνο σε σχέση με τις δήθεν καταγγελίες όσο και σε σχέση με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και ανυποχώρητη. Ολα στο φως. Εφόσον άνοιξαν αυτόν τον κακόγουστο χορό, θα χορέψουν μέχρι τέλους.

Loading