Μηνυτήρια αναφορά για τη φονική πυρκαγιά κατέθεσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου

«Ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης» ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωσταντοπούλου, η οποία κατάθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στρέφεται, όπως είπε και σε δήλωση της η κ. Κωνσταντοπούλου, σε βάρος κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των οποίων οι πράξεις και παραλήψεις συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

«Στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε με τρόπο καθοριστικό σειρά πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κατά παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζώων και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου» επισημαίνει στην αναφορά της η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής περιγράφει στην αναφορά της των 17 σελίδων σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την οποία επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.

«Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό , οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης» αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι «Το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν « Δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα…».

Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπουλου αναμένεται να συσχετιστεί στην έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η οποία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες  μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία οι επικοινωνίες που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τέλος, πολύωρη αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή οι εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Loading