Μαρινάκης: «Ο Παππάς μου ζήτησε δάνειο για τον Καλογρίτσα»

Σε βαρύτατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σε μία χειμαρρώδη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και το ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως ο υπουργός ΨΗΤΠΕ, Νίκος Παππάς, του είχε ζητήσει -ως χάρη- να δανείσει χρήματα στον Χρήστο Καλογρίτσα, προκειμένου ο τελευταίος να πληρώσει την πρώτη δόση για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το 2016.

Παράλληλα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Σωκράτη Κόκκαλη και του υιού του, Πέτρου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον τελευταίο «αποτυχημένο», ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις σχέσεις με τη ΝΔ που του καταλογίζει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης:

Για την αντιπαράθεση με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη:

«Καμία αντιπαράθεση δεν υπάρχει, ούτε κανένας λόγος να κάνω βόλτα σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς για να τον κατηγορήσω. Δεν θέλω να το συζητήσω. Δεν έχει αξία. Ήταν μαζί μας (σ.σ. στο δήμο Πειραιά) επειδή μας το είχε ζητήσει ο πατέρας του για να έχει ένα αντικείμενο απασχόλησης. Είχε αποτύχει στις επιχειρήσεις του πατέρα του, καθώς και στην ΠΑΕ και στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, που άφησε 7 εκατ. χρέη. Δεν έχω να του πω κάτι».

Για τη ρήξη στις σχέσεις του με τον Σωκράτη Κόκκαλη:

«Το μοναδικό κοινό στοιχείο ήταν η διαδοχή στην ΠΑΕ. Εγώ δεν είχα και δεν έχω καμία σχέση με το Δημόσιο. Δεν διαπλέχθηκα με κόμμα και πολιτικούς για να γιγαντωθώ. Οι δουλειές μου είναι στο εξωτερικό. Υπηρετώ την Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλία. Χωρίς διακανονισμούς και χωρίς καθυστέρηση πληρώνουμε όσα πρέπει ως ΠΑΕ στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς εγώ να έχω καμία δουλειά με το ελληνικό δημόσιο.

Παραλάβαμε έναν Ολυμπιακό με τεράστια οικονομικά ρήγματα και τις δομές του υπό διάλυση. Ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν ήταν διατεθειμένος να βγάλει την ΠΑΕ από το αδιέξοδο. Με το καλημέρα έβαλα 60 εκατομμύρια ευρώ, την πρώτη χρονιά πήραμε το πρωτάθλημα με όλα τα συστήματα απέναντί μας. Σε μια χρονιά που ο Παναθηναϊκός ήταν παντοδύναμος και προερχόταν από το νταμπλ, έχοντας την πιο ακριβή ομάδα της ιστορίας του.

Δεν μου έκανε εντύπωση η παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μίλησα ποτέ για την καμμένη γη που παραλάβαμε. Ήταν χειρότερη η κατάσταση από την ΑΕΚ που έπεσε στη Γ’ εθνική και του Παναθηναϊκού μετά την πολυμετοχικότητα. Επί ημερών Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ οι εταιρείες του Σωκράτη Κόκκαλη έχουν λάβει τεράστια ποσά.

Υπάρχει, επίσης, και σφιχταγκάλιασμα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, μέσω της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και του ΟΠΑΠ, αλλά και της Αγιάς Σοφιάς. Είναι γνωστή η παραχώρηση του Θωμά Μητρόπουλου, τόσο στον κ. Μελισσανίδη όσο και νωρίτερα στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Θωμάς Μητρόπουλος και η παρέα του μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και το πληρώσαμε. Για κάποιους ανθρώπους το χρήμα και το συμφέρον είναι βασιλιάς. Είμαι πάντα ειλικρινής προς τον κόσμο του Ολυμπιακού. Θα πρέπει να σκέφτονται όλοι πως ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω χρημάτων, πολιτικών και συμφερόντων».

Για τις σχέσεις Ολυμπιακού – ΝΔ που καταγγέλλει η κυβέρνηση:

«Αν ένας σύλλογος στην Ελλάδα είναι μακριά από οποιοδήποτε κόμμα και κυβέρνηση, είναι ο Ολυμπιακός. Το 2010 είχαμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι γνωστή η αντιπαράθεση που είχαμε με τους κ.κ. Γερουλάνο και Μπιτσαξή. Μετά σας θυμίζω τη μεγάλη κόντρα με τον Αντώνη Σαμαρά. Και τα τελευταία χρόνια ξέρουν όλοι την αντιπαράθεσή μας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στον Ολυμπιακό υπάρχει no politica. Εγώ δεν έχω δουλειές στην Ελλάδα και δεν εξαρτώμαι από τους πολιτικούς».

Για το πώς χάλασαν οι αρχικά καλές σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ:

«Το 2016 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Θεωρούσα δίκαιη τη διαδικασία, ότι οι καναλάρχες θα έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντίθεση άποψη. Εγώ θεωρούσα ότι ήταν μια δίκαιη διαδικασία και ήθελα να πάρω μέρος. Είχαμε άριστη σχέση με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παππά, αλλά και με τον κ. Τσίπρα.

Το 2016 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Θεωρούσα δίκαιη τη διαδικασία, ότι οι καναλάρχες θα έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντίθεση άποψη. Εγώ θεωρούσα ότι ήταν μια δίκαιη διαδικασία και ήθελα να πάρω μέρος. Είχαμε άριστη σχέση με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παππά, αλλά και με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Παππάς ήταν άψογος και ό,τι χρειαζόταν, οποιαδήποτε απάντηση, απευθυνόταν κατευθείαν στον κ. Τσίπρα. Είναι κάτι που το εκτιμώ.

Μια μέρα πριν καταθέσουμε την πρώτη δόση, αλλά και την ίδια μέρα, ο κ. Παππάς μου μετέφερε την επιθυμία του ίδιου και του πρωθυπουργού να πληρώσουμε πρώτοι την πρώτη δόση των 26. εκ ευρώ. Και παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η απόφαση του ΣτΕ εμείς πληρώσαμε κανονικά τη δόση και μας ευχαρίστησαν. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Αλαφούζος. Τα χρήματα αυτά ήταν πεντακάθαρα, είχαν ελεγχθεί και δεν υπήρχε καμία υπόνοια περί βρώμικου χρήματος, όπως λέει σήμερα ο κ. Παππάς».

Σοβαρή καταγγελία για Παππά – Καλογρίτσα

«Μου ζήτησε τότε ο κ.Παππάς και άλλη μια χάρη, που μου είπε ότι ήταν αίτημα του πρωθυπουργού. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα», ανέφερε στη συνέχεια ο Β. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του δώσω με τη μορφή δανείου το ποσό των 26,3 εκατομμυρίων ευρώ για να δώσει και εκείνος την πρώτη δόση. Δεν ήταν κρυφά τα ραντεβού μας, βγάλαμε και δελτία Τύπου. Γίνονταν και στο σπίτι μου ακόμα. Μου το ζήτησαν, εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι δεν θα μπορούσα να το πράξω. Ήταν τότε ευχαριστημένοι να δώσω και άλλα χρήματα για άλλο κανάλι που θα φτιαχνόταν στο Μαξίμου. Προκαλώ τον κ. Παππά και τον κ. Τσίπρα να με διαψεύσουν».

Ερωτηθείς αν εκείνο ήταν το σημείο όπου διαταράχθηκαν οι σχέσεις του με το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:

«Στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και στην Κίνα που κάναμε πρόσφατα δουλειές, μας έχουν ελέγξει. Συνεχίζουμε μια ανοδική πορεία και το σπουδαιότερο είναι ότι κανείς δεν έχει να πει κάτι κακό για τις επιχειρήσεις μας. Έχουμε φανταστική φήμη. Τα εκατομμύρια του Μαρινάκη στο τέλος του 2016 ήταν πεντακάθαρα και τους βοηθούσε να νομιμοποιήσουν τον διαγωνισμό. Τι έγινε ξαφνικά; Θα σας πω εγώ…

Όταν αργότερα, σχεδόν έξι μήνες μετά, συζητούσαμε για τον ΔΟΛ, δεν δέχθηκα να βάλω, όπως είχαν ζητήσει διευθυντές που ήταν της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχω συνηθίσει να είμαι μπροστινός ή φερέφωνο, δεν κρύβομαι. Δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν μπορώ να γίνω Ιβάν Σαββίδης, ούτε μπροστινός, ούτε λαγός. Κάθε επιχειρηματίας κάνει τις επιλογές του. Για μένα όλα αυτά είναι συγκλονιστικά, έκανα υπομονή, αλλά με την ευκαιρία που δίνεται θα πρέπει ο κόσμος να ακούσει την αλήθεια».

Οι δικαστικές υποθέσεις

Κατόπιν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, λέγοντας: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω ανθρώπους που παίζουν καθημερινά ρόλο σε τέτοιες σκευωρίες. Έχουν τελειώσει έρευνες και το όνομά μου δεν υπάρχει πουθενά. Όλο αυτό καταρρέει. Δεν με απασχολεί, δεν με αγγίζει. Θα πρέπει να κοιτάξω το μέλλον, τη δουλειά μου. Έχω προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων εναντίων των κυρίων Τσίπρα, Κοντονή, Τζανακόπουλου και Καμμένου. Αναμένουμε τις αποφάσεις. Αν αυτή η κυβέρνηση μείνει ως τον Οκτώβριο, ίσως για πρώτη φορά θα βγει καταδικαστική απόφαση για εν ενεργεία πρωθυπουργό».

Για τις κατηγορίες ότι θέλει να γίνει ο «Έλληνας Μπερλουσκόνι», σχολίασε:

«Είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Πειραιά και δεν προσδοκώ δουλειά από το Δημόσιο. Δεν είμαι ούτε εργολάβος, ούτε μεσάζοντας, δεν κάνω ούτε θα κάνω δουλειά με το Δημόσιο. Δεν έχω ανάγκη από την εκάστοτε κυβέρνηση να μου χαρίσει δάνεια. Δεν περιμένω να περάσουν από τη Βουλή χαριστικές ρυθμίσεις. Όταν υπήρχε κίνδυνος για ιστορικές εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ θεώρησα χρέος να αναλάβω. Να συνεχιστεί η ιστορική πορεία τους, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Θα ήταν πλήγμα αν έκλειναν ή αν καταντούσαν δείγματα κίτρινου τύπου, αν μετατρέπονταν σε όργανα προπαγάνδας. Οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη μοίρα ήθελαν για τον ΔΟΛ. Δεν τους ένοιαζε αν θα κατέληγε σε αμφιβόλου προέλευσης κεφάλαια».

Για τις κατηγορίες ότι τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας του «στηρίζουν» τη ΝΔ, είπε:

«Σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι φανερό πως οι εφημερίδες διατήρησαν στο ακέραιο το κύρος τους. Κορυφαίες πένες ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Μας έχουν αγκαλιάσει οι αναγνώστες κάθε μέρα και κάθε Κυριακή».

«Τρεις υπολογιστές και δύο aircondition η συνεισφορά μου στη ΝΔ»

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των γραφείων της νεολαίας της ΝΔ, εξήγησε:

«Δεν το κρύβουμε. Όλα στο φως. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Μέμφονται τον πατέρα μου, πρώην βουλευτή της ΝΔ στον Πειραιά. Τις ευχαριστίες του προέδρου προς όλους τους ανθρώπους που συνεισέφεραν τις έκαναν γαργάρα. Τρεις υπολογιστές και δύο air condition, ούτε 1000 ευρώ δεν ήταν η συνεισφορά μου. Δεν είπαν για την πραγματική διαπλοκή. Όταν μπαίνει από την πίσω πόρτα στο Μαξίμου αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες μα τσάντες και βαλίτσες. Το έκανα στη μνήμη του πατέρα μου».

Κληθείς να απαντήσει γιατί έχει δικαίωμα να πολιτεύεται ο Β. Μαρινάκης στον Πειραιά και όχι ο Π. Κόκκαλης με το ΣΥΡΙΖΑ, ο εφοπλιστής απάντησε:

«Έχει κάθε δικαίωμα ο Πέτρος Κόκκαλης να πολιτεύεται. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Ήταν λογικό να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δουλειές ο πατέρας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δημοκρατία ζούμε».

Μάλιστα, στη συνέχεια ένα λόγο για ένα «τεράστιο σκάνδαλο που έχει να κάνει πάλι με τον Σωκράτη Κόκκαλη», προχωρώντας στην εξής καταγγελία:

«Το καζίνο της Πάρνηθας εδώ και πολλά χρόνια είχαν επιχειρήσει οι ιδιοκτήτες να το μεταφέρουν στην Αθήνα ή κοντά στην Αθήνα. Δεν το πέτυχαν με καμία κυβέρνηση. Μόλις μπήκε ο κ. Κόκκαλης στη μετοχική σύνθεση υπήρξε τροπολογία για τη μεταφορά. Τι λέει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς; Να μας πουν και για τον κ. Πετσίτη, τον οποίο είχα γνωρίσει σε μια εκδήλωση του Ολυμπιακού. Ένας γραφικός τύπος, που πλησίαζε κόσμο και έβγαζε selfies. Αυτός ξαφνικά υπέγραψε συμφωνίες εκατομμυρίων με επιχειρηματίες. Υπάρχει ένας πλουτισμός χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει το γιατί. Ας βγει ο κ. Πετσίτης και ο κ. Παππάς να μας πει ποιος πλούτισε. Που πήγαν τα λεφτά. Αυτός συνδεόταν με επιχειρηματίες, εισέπραττε χιλιάδες ευρώ, τι έγιναν αυτά τα χρήματα».

Η πορεία του Ολυμπιακού

Ασφαλώς, η συζήτηση πήγε και στα ποδοσφαιρικά, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να σχολιάζει την απώλεια των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων για τον Ολυμπιακό:

«Δεν θα πω για διαιτησίες, την τύχη μας και άλλους παράγοντες. Κερδίσαμε επτά σερί πρωταθλήματα, είχαμε τεράστιες επιτυχίες στην Ευρώπη, φτάσαμε στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Το 2017-18 είχαμε κακή χρονιά. Πέρυσι αποφασίσαμε να χτίσουμε μια νέα ομάδα. Σχεδόν από το μηδέν. Φέτος είχαμε ιστορική πρόκριση κόντρα στη Μίλαν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παίξαμε με διαφορά το καλύτερο ποδόσφαιρο. Θέλω να επικεντρωθώ στο μέλλον. Του χρόνου θα επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό εκεί που αξίζει. Την απάντηση έδωσε ο κόσμος του Ολυμπιακού που το “Καραϊσκάκης” ήταν πάντα γεμάτο. Κι ας είχε χαθεί το πρωτάθλημα. Αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα. Πρέπει να φέρουμε ξανά τον Ολυμπιακό ψηλότερα».

«Δεν θα λυγίσω»

Κλείνοντας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση και την κόντρα τους, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να λυγίσει.

«Είναι πολύ δύσκολο να λυγίσω, έχω μάθει στα δύσκολα. Δεν έχω κάτι να φοβηθώ, δεν θα κάνω πίσω. Δυστυχώς για να καλύψουν την ανυπαρξία τους σε μεγάλα προβλήματα του τόπου, σε προδοσίες όπως το Μακεδονικό, σε προβλήματα της κοινωνίας, προσπαθούν να μεταφέρουν αλλού την ατζέντα και να πάνε έτσι ως τις εκλογές. Όλες αυτές οι αηδίες και σκευωρίες που προσπαθούν να παραμυθιάζουν και να αποπροσανατολίζουν τους Έλληνες. Δεν θα τους κάνω τη χάρη. Ο Μαρινάκης είναι εδώ. Αγαπάει τον τόπο. Θα είμαστε εδώ μέχρι τελικής δικαίωσης. Τους προκαλώ να απαντήσουν με επιχειρήματα», δήλωσε σχετικά.

Loading