ΚΙΝΑΛ: Καταψηφίζει τη συμφωνία – Έκτακτο συνέδριο τον Μάρτιο

Την απόφασή της να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα επιβεβαίωσε σήμερα ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Ομόφωνα, επίσης, στηρίζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, για την επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής ως ενιαίου πολιτικού φορέα.

«Ανοίγει νέες πληγές του παρελθόντος»

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Κ.Ο., η κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, γιατί, αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει καινούργιες.

Δημιουργεί τον κίνδυνο ενίσχυσης του αλυτρωτισμού στο μέλλον. Και το χειρότερο. Όχι μόνο δεν προηγήθηκε εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση εργαλειοποιεί αυτή τη συμφωνία, με στόχο την εξυπηρέτηση στενά κομματικών συμφερόντων. Κανείς, όμως, δεν έχει δικαίωμα να διχάσει ξανά τον ελληνικό λαό. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η ίδια υποστήριξε ότι η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη Συμφωνία, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γι’ αυτό ο πρόεδρος τη ΔΗΜΑΡ τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Δεν είχαμε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ζήτησα στάση ευθύνης με σεβασμό απέναντι στον κόσμο της παράταξης και στη συνοχή του προοδευτικού χώρου» είπε η Φώφη Γεννηματά. Όπως σημείωσε, ζήτησε «υπευθυνότητα, που είναι “ισχυρότερη” από την κομματική πειθαρχία.

Γι’ αυτό και προειδοποίησα ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν συνέπειες. Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στο Κίνημα Αλλαγής που θέτουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τη θέληση των πολιτών και δεν κατανοούν ότι δεν πρέπει να στηριχθεί μια αδύναμη κυβέρνηση που συνεργάζεται ευθέως με τα υπολείμματα της ακροδεξιάς» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος.

«Είναι σαφές το μήνυμα»

Κατά την κ. Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε από τη βάση, με συνιδρυτές 212.000 πολίτες και όχι ως ένωση ηγεσιών. «Πριν από περίπου έναν χρόνο ζήτησα καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθώ την ενότητα και την προοπτική της παράταξης, χωρίς βαρονίες και τιμάρια.

Έκανα όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις, ακόμη και παραχωρήσεις για να το διασφαλίσω. Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται προς όλους και προς πάσα κατεύθυνση. Δεν αποδέχομαι, όμως, και ποτέ δεν θα αποδεχθώ στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία της παράταξής μας.

Είμαστε απέναντι και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό απαιτούν και η συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών που μας στηρίζουν» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Τον Μάρτιο το Συνέδριο»

Όπως παραδέχτηκε, στην πράξη ο πολυκομματικός φορέας, αντί να ενισχύσει τον πλουραλισμό, οδήγησε σε σύγχυση. «Επιλέγουμε την επίσπευση των βημάτων, για την ολοκλήρωση των λειτουργιών του Κινήματος Αλλαγής ως ενιαίου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Και τους καλούμε όλους να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του έκτακτου συνεδρίου τον Μάρτιο, που θα το κάνει πράξη. Συνέδριο που συγκαλείται με βάση το ισχύον καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής» είπε.

«“Κορμός” ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ»

Απευθυνόμενη στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, «που παραμένει πάντα ο “κορμός» αυτής της προσπάθειας για τη μεγάλη κεντροαριστερά», η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούριου. Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά απευθύνομαι και στη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, όλες τις ως τώρα συνιστώσες του Κινήματος. Δεν διαγράφουμε κανέναν χώρο, τους θέλουμε όλους κοντά μας. Αλλά οι αποφάσεις θα παίρνονται πια ενιαία στο Κίνημα Αλλαγής και τα όργανα που θα εκλεγούν με ενιαίο τρόπο μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Απευθύνθηκε και προς τη βάση της παράταξης, στους ιδρυτές προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου «να ενταχθούν δυναμικά και να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Να δημιουργήσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για να δώσουμε νικηφόρα τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Για να εγγυηθούμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Κι ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι θα συνεχίσει να τον ακολουθεί το στίγμα της συνεργασίας με την Ακροδεξιά και η στυγνότητα την οποία εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης, ότι εμείς θα σταθούμε ανάχωμα, βασικό εμπόδιο στο σχέδιο του για τη “δεξιά παλινόρθωση”» είπε στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά.

Loading