Καταδίκη Μαντέλη προτείνει ο εισαγγελέας

Την ενοχή Μαντέλη για τη… χορηγία από τη Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που αφορά μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων τις οποίες φέρεται να έλαβε ως δώρο από τα μαύρα ταμεία της Siemens για τη σύμβαση, ως αρμόδιος τότε υπουργός, της ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ το ’97.

Ο εισαγγελέας δεν δέχτηκε ως αληθή τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού, ότι το ποσό που έλαβε ήταν χορηγία της εταιρείας για την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως επισήμανε στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός:

Οι εκλογές απείχαν 1,5 χρόνο από το διάστημα που έλαβε ο κατηγορούμενος την α’ δόση της «χορηγίας» ύψους 200.000 μάρκων (Νοέμβριος ’98).

Αποδείχτηκε από την τραπεζική δραστηριότητα, ότι τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν προεκλογικά, παρά μόνο για οικογενειακά έξοδα σπουδών (για το γιο στο Columbia).

Όπως προσέθεσε ο εισαγγελέας, ο Τσουγκράνης (κατηγορούμενος ο οποίος αθωώθηκε πρωτόδικα) που άνοιξε και τον επίμαχο λογαριασμό σε όνομα τρίτου, στην απολογία του είχε πει ότι την επομένη της κατάθεσης του ποσού ενημέρωσε τον πρώην υπουργό για αυτό και εκείνος δεν αντέδρασε. «Άρα γνώριζε από πού προήλθαν τα χρήματα και για ποιο λόγο”, ανέφερε.

Τι τόνισε ο εισαγγελέας για τον Τάσο Μαντέλη και τη χρηματοδότηση:

«Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες, γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά δύο  φορές το προεκλογικό κονδύλι για έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τι θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη”.

Εισηγήθηκε την ενοχή και του Ηλία Γεωργίου

Ακόμη, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή και του δεύτερου κατηγορουμένου, Ηλία Γεωργίου, πρώην στελέχους της Siemens.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως ο Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή και ο Γεωργίου σε 12 χρόνια με αναστολή.

Loading