Θεοπεφτάτου: Στο σωστό χρόνο η παραίτηση Τόσκα

Τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα αποτρέψουν γεγονότα σαν την τραγωδία που βιώσαμε από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, εκτιμά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Εκτιμά ότι η αποδοχή της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα έγινε στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.

Σχετικά με το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης η κ. Θεοπεφτάτου αναφέρει ότι δεν συμφωνεί ότι η πολιτική ευθύνη μετριέται με αριθμό παραιτήσεων.

Υποστηρίζει ότι ως ανάληψη της ευθύνης νοείται η έμπρακτη συγγνώμη στην κοινωνία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός διαφορετικού σχεδίου οργάνωσης του μέλλοντος σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη ζήσουμε ίδιες ή ανάλογες τραγικές στιγμές ξανά».

Επισημαίνει την ανάγκη ο απολογισμός των όσων έγιναν τη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου να γίνει με ψυχραιμία και όχι με κραυγές «αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι αυστηρός και σε βάθος για να διαγνωστούν οι παθογένειες και τα όποια λάθη, να διορθωθούν και να καταπολεμηθούν οι αιτίες που τα δημιουργούν» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε σχέδιο για την περιοχή που έχει βάθος χρόνου»

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυροπαθείς η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως «πρόκειται για μια πρώτη σειρά μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεν θέλω να υποκαταστήσω τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, αλλά υπενθυμίζω ότι έχουμε σχέδιο για την περιοχή και την ανακούφιση των πληγέντων που έχει βάθος χρόνου».

Προσθέτει  πως «είναι εντολή του πρωθυπουργού οι διαδικασίες για την ενίσχυση να είναι απλοποιημένες και σε αυτό το πνεύμα κινείται όλες αυτές τις μέρες ο μηχανισμός, προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό».

Αναφορικά με τη συζήτηση για την αυθαίρετη δόμηση, την οποία ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, αξίζει να σημειωθεί πως όπως τονίζει η κ. Θεοπεφτάτου δεν πρόκειται για ορισμένα αυθαίρετα κτίσματα αλλά για 600 οικισμούς οι οποίοι «δεν έγιναν βέβαια εν μια νυκτί».

«Δεν είναι μία ενιαία κατηγορία και δεν μπορούν όλοι αυτοί οι οικισμοί να αντιμετωπιστούν οριζόντια. Σωστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινάει με την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων που είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια» επισημαίνει.

Κληθείσα να απαντήσει γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες συγκρούσεις τα προηγούμενα χρόνια υποστηρίζει ότι «έγιναν πολλές συγκρούσεις και τομές από το 2015 μέχρι σήμερα και αναφέρομαι σε όλη την ύλη της πολικής ατζέντας. Ενέργειες έγιναν και στον τομέα που αναφέρεστε (αυθαίρετη δόμηση). Είναι ανάγκη να κάνουμε από δω και πέρα πολλά περισσότερα, είναι ανάγκη να δείξουμε στους πολίτες ότι περνάμε από τις πανθομολογούμενες διαπιστώσεις σε πράξεις».

Loading