Ευρεία σύσκεψη στη ΝΔ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ευρεία σύσκεψη με βασικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα (25/6) στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Κ. Σκρέκας και Μ. Βορίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο επικεφαλής της WWF στην Ελλάδα, Δ. Καραβέλας και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φ. Κυρκίτσος.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα με το οποίο προσωπικά έχω ασχοληθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, έχω επανειλημμένως αναδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά δυστυχώς το θέμα επανήλθε με το πρόσφατο πρόβλημα στον ΧΥΤΑ της Φυλής και εκτιμούμε ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσουμε ένα αντίστοιχο ζήτημα» τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ο σκοπός εδώ δεν είναι να κάνουμε έναν απολογισμό όλων όσων δεν έγιναν δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια – αν και κατά την άποψή μου υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες – στόχος μας είναι να χαρτογραφήσουμε ένα ρεαλιστικό δρόμο προς το μέλλον, να ακούσουμε τις απόψεις σας και να καταθέσουμε και εμείς τις δικές μας σκέψεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό ζήτημα από εδώ και στο εξής».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε δρομολογήσει μια σειρά από μεγάλα έργα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Και προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τουλάχιστον κάποια μεγάλα έργα υποδομής τα οποία δεν μπορούν με τη σειρά τους να χρηματοδοτηθούν χωρίς ιδιωτικούς πόρους. Από εκεί και πέρα προφανώς υπάρχουν πολλές πτυχές του ζητήματος αυτού, ξεκινώντας από την πρόληψη, την ανακύκλωση, τη μείωση του συνολικού όγκου των αστικών στερεών αποβλήτων τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε».

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, οι βασικές πτυχές του προγράμματος της ΝΔ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για την ανάγκη επίτευξης των αυξημένων στόχων που επιβάλλονται από τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την κυκλική οικονομία.

Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και Περιφέρεια

Επιπλέον, ο πρόεδρος  της ΝΔ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην περιφέρεια Αττικής για την αδράνεια που έχει επιδείξει στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων της πρωτεύουσας, τονίζοντας ότι παρόλο που ο ΧΥΤΑ Φυλής αναμένεται να υπερκορεστεί στις αρχές του 2019 και άρα θα αδυνατεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τη διαχείριση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των φορέων, δήλωσε ότι η Ν.Δ. έχει ήδη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που θα δώσει συνολική και οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας μεγάλης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και δύο μικρότερων, ικανών να καλύψουν τον όγκο των συμμείκτων απορριμμάτων στην Αττική.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για το διαχωρισμό των υλικών στο σπίτι (διαλογή στην πηγή), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (βιο-αποβλήτων) με κίνητρα που θα δοθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Loading