Ερώτηση ΝΔ για την ΕΔΕ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ενημέρωση για την ΕΔΕ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο ζητά η ΝΔ, με έγγραφη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Αναστάσιο Δημοσχάκη.

Οι τομεάρχες της ΝΔ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που αφορά τη σύλληψη των Μητρετώδη και Κούκλατζη στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, πριν από ένα χρόνο περίπου.

Ένα περιστατικό το οποίο αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με τους κυρίους Κικίλια και Δημοσχάκη, προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι αν κι έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα, τηρείται σιγή ιχθύος για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, που διέταξε στις 7 Μαρτίου του 2018 ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας με την ιδιότητα τότε του Α/ΓΕΕΘΑ.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ ρωτάνε τον υπουργό ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ για αυτό το περιστατικό. Επίσης, αν υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες κι αν επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση για τους στρατιωτικούς:

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Τουρκίας, Η σύλληψη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου μετά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Το εν λόγω περιστατικό αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.

Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από τη σύλληψη όσο και από την απελευθέρωση, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διατάξατε από 6 Μαρτίου του 2018 με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Με δεδομένο ότι :

Πριν από τη σύλληψη είχε προηγηθεί κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μετά την εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «Γαύδος» στα Ίμια και της έντονης τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή του Έβρου με συνεχείς ασκήσεις, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα αποφυγής του περιστατικού της σύλληψης.

Μετά την απελευθέρωση εστάλη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τους αποδόθηκαν τιμές στο αεροδρόμιο με σχετικό άγημα.

Στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Διοικητές των προϊσταμένων Σχηματισμών της Μονάδας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
  • Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό ;
  • Υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν ;
  • Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους;».

Loading