Ερώτηση από το Ποτάμι για τα κονδύλια και αν φτάνουν στα hotspots

Πληθαίνουν τα «γκρίζα» σημεία στη διαχείριση των κονδυλίων στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και στον τομέα της Υγείας, «μετά το “φαγοπότι” στη σίτιση», υποστηρίζει το Ποτάμι.

Όπως επισημαίνει, από την απάντηση του υπουργείου Υγείας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, προκύπτει ότι «τη διετία 2016-18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατ. ευρώ (!), χωρίς να διευκρινίζεται για το πού ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, τη στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών είναι απάνθρωπες.

Άλλωστε, εικόνες ντροπής ακόμα και με μικρά παιδιά να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καταγράφονται καθημερινά από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, τα μεγαλύτερα ποσά από τα κονδύλια σε ποσοστό από 69% έως ακόμα και 92% ανάλογα με το πρόγραμμα, διατίθενται για δαπάνες προσωπικού. Γι’ αυτό και τώρα ρωτά:

Ποιος είναι ο αριθμός και οι κατηγορίες του προσωπικού;

Πρόκειται για υπάρχον προσωπικό ή νέες προσλήψεις;

Αν πρόκειται για νέες προσλήψεις, πόσες είναι αυτές και ποιες διαδικασίες έγιναν;
Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και πάρτι προσλήψεων στα hotspots μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ» υπογραμμίζει το Ποτάμι.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια»

Όπως σημειώνει, έχουν διατεθεί και ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 794.000 ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις προσφύγων σε νοσοκομεία των νησιών του Αν. Αιγαίου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία για το πού και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά.

Το Ποτάμι, μαζί με το υπόλοιπο υλικό για τις συμβάσεις στις δομές και τη σίτιση, είχε ζητήσει και την κατάθεση των συμβάσεων ιατρικού σκοπού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι μόνες συμβάσεις που επισυνάπτονται στη σχετική απάντηση που έλαβε αφορούν στην προμήθεια πέντε φωτοτυπικών μηχανημάτων, οκτώ υπολογιστών, οκτώ οθονών, 12 laptop, τριών εκτυπωτών και τεσσάρων σκάνερ, καθώς και η αμοιβή των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης.

Για όλα αυτά τώρα ζητεί συγκεκριμένες απαντήσεις με στοιχεία, «όχι γενικόλογες περιγραφές κι αποσπασματικά νούμερα».

Loading