Δεν θα μας παρασύρει ο τουρκικός παροξυσμός, διαμηνύει ο Αναστασιάδης

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία» τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, χθες βράδυ, στην τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις, είπε, «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς», προσθέτοντας ότι η Λευκωσία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναστασιάδης για Κυπριακό

Υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, έκανε σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πάντοτε έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό. Νοουμένου, προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ότι «θα τερματιστούν αμέσως ενέργειες, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Τόνισε επίσης ότι αυτό, το οποίο επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια αξιοπρεπής λύση, που θα σέβεται τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου και θα καθιστά τη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση για τερματισμό των εγγυήσεων, κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των στρατευμάτων.

Το καθηλωμένο γεωτρύπανο και οι εναλλακτικές

Στο μεταξύ, η Λευκωσία έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση ανανέωσης της Τουρκικής Navtex στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς συνεχίζει τις διπλωματικές διεργασίες για επίλυση της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑOZ. Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και μία βδομάδα, με τουρκικά σκάφη να εμποδίζουν την πορεία του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία θα κινηθεί αναλόγως του αποτελέσματος των ενεργειών που κορυφώνονται σε όλα τα επίπεδα. Στόχος, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραμένει η συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και η έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ.

Τι λέει η ExxonMobil

Εξάλλου, ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου, στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Loading