Βούτσης: «Να τελειώσει άμεσα η περιπέτεια με τους δύο στρατιωτικούς»

Να «τελειώσει άμεσα η περιπέτεια με τους δύο στρατιωτικούς» που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές από την 1η Μαρτίου ζητά ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισκέφθηκε τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην Αδριανούπολη.

«Επισκεφτήκαμε χτες τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επίσκεψη έγινε εφικτή με τη διευκόλυνση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ώστε να μπορέσει ένας πολιτειακός παράγοντας της Ελλάδας, εμού εν προκειμένω,  να τους επισκεφτεί και να έχει προσωπική αντίληψη για το φρόνημα, για το ήθος, για τη στάση την οποία κρατούν. Εφ’ όσον  υπήρξε διευκόλυνση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να γίνει αυτή η επίσκεψη, δεν μπορούσα   να είμαι αρνητικός», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Αφού επανέλαβε το αίτημά του για άμεση λήξη της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών, «αφού δεν υπάρχει αντικειμενική βάση για την κράτησή τους», πρόσθεσε  ότι η στέρηση της ελευθερίας ενός ανθρώπου έστω και για μια μέρα αποτελεί μια τεράστια δοκιμασία.

Ο Βούτσης, οι δύο στρατιωτικοί και η έκθεση για τον Πόντο

Ο πρόεδρος της βουλής προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση για τον Ποντιακό Ελληνισμό, η οποία παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών θέτει σε δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η κράτηση αυτή συντηρεί μόνο μια επικινδυνότητα η οποία αναπτύσσεται στις διαθέσεις, στη συνείδηση των λαών μας που δεν χρειάζεται. Ακριβώς για να μη ζήσουμε, να μην αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία αποτυπώνει η Έκθεση για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που μόλις τώρα επισκεφτήκαμε», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο σύμμαχες, γειτονικές, φιλικές κατά τα άλλα χώρες, δεν μπορεί να αδρανοποιούνται, να υπονομεύονται κατά κάποιο βαθμό, από πράξεις, ενέργειες ή παραλείψεις, οι οποίες οδηγούν σ’ αυτού τους είδους τα συμβάντα, που στο παρελθόν με διαφορετικό τρόπο και με συνεννόηση των δύο πλευρών οι αρχές έλυναν. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία, με το συναίσθημα και την αξιοπρέπεια οποιαδήποτε λαού, οποιαδήποτε ανθρώπου, πόσο μάλλον των 2 νέων ανθρώπων».

Loading