ΑΝΕΛ: «Όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια»

«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια, διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: «όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια, και επίσης «όχι» στη χρήση παραγώγου του ονόματος, γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά, είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» υπογράμμισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς», ο οποίος απλώς προτείνει, σημειώνοντας πως «είναι νωρίς να δούμε πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και ας είμαστε αισιόδοξοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».

«Ο κ. Κοτζιάς ασκεί την εξωτερική πολιτική με θετικά αποτελέσματα, του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας μην προκαταλαμβάνουμε τη διαπραγμάτευση» είπε ακόμα η κ. Παπαδοπούλου.

Ερωτηθείσα για τον χάρτη των Σκοπίων με την ονομασία «Βαρντάσκα» που ανήρτησε ο κ. Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απάντησε ότι «Βαρντάσκα» λέγονταν τα Σκόπια πριν από το 1944., προσθέτοντας: «Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το όνομα «Μακεδονία». Οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούμε με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του για τα Σκόπια».

“Εγκληματικές οι πολιτικές του παρελθόντος”

«Το ότι οι πολιτικές του παρελθόντος ήταν εγκληματικές, ή υπήρξε εγκληματική αμέλεια στην εξωτερική πολιτική, δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στάσης από τους ΑΝΕΛ, ειδικά όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα. Όπου έχουμε διαφωνήσει και ειδικά σε ιδεολογικά ζητήματα, τη διαφοροποίησή μας την έχουμε εκφράσει ανοιχτά και ελεύθερα» είπε, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: “Φαντάζεστε εάν ο κ. Νίμιτς συναντούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός κόμματος που είναι τριχοτομημένο για το εθνικό ζήτημα, πόσες απόψεις θα άκουγε;”.

“Στα εθνικά ζητήματα το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια ενιαία θέση από όλα τα κόμματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υιοθετούμε την εθνική θέση που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992. Ο κ. Καμμένος θύμισε επίσης το βέτο στο Βουκουρέστι. Στο Βουκουρέστι, το βέτο το έθεσε ο κ. Καραμανλής. Αμφισβητώ κατά πόσο ήταν συμπαγής η θέση της Ν.Δ. τότε, και αν η κ. Μπακογιάννη συμφωνούσε με τη θέση του κ. Καραμανλή» είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει, πως εάν υπάρξει ενδεχόμενο αλλαγής από την εθνική θέση, θα πρέπει να γίνει με νέο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Με το άρθρο του στη εφημερίδα «Δημοκρατία» ο κ. Καμμένος έκανε μια ευρύτερη ιστορική και πολιτική τοποθέτηση. Δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα δημοψηφίσματος και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, διαστρεβλώνει αυτά που είπε ο πρόεδρός μας» παρατήρησε η κ. Παπαδοπούλου. Όσον αφορά στα συλλαλητήρια, «καλούμε τον κόσμο να πράξει όπως του επιβάλλει η συνείδησή του, να λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του».

Τέλος, σε σχέση με τον παραιτηθέντα πρώην υφυπουργό Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Ζουράρις παραμένει στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν έχει τεθεί από κανέναν θέμα διαγραφής του» απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, ενώ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι αυτό ανήκει στην κρίση και στην αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading