Οι ρυθμίσεις κάνουν τους καλοπληρωτές «κακοπληρωτές»

Του Γ. Σταφυλά
Οι ρυθμίσεις κάνουν τους καλοπληρωτές των δανείων συστηματικούς “κακοπληρωτές”! Ενώ μέχρι τα τέλη του 2018 τα «κόκκινα» δάνεια εμφάνιζαν μείωση  -η οποία θα αποτυπωθεί στους ισολογισμούς-, η έναρξη της συζήτησης για το νέο νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία ήδη έχει επιπτώσεις, αυξάνοντας τον ηθικό κίνδυνο ακόμη και οι καλοπληρωτές να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, αφού ακούνε για ρυθμίσεις.

«Τους τελευταίους δύο μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2019) παρατηρούνται καθυστερήσεις  από τους καλοπληρωτές» δηλώνει στην Politik στέλεχος συστημικής τράπεζας, σημειώνοντας πως αυξάνεται ο «ηθικός κίνδυνος». Η τάση αυτή ανάγεται σε μείζον ζήτημα για τις τράπεζες, συνεχίζει η ίδια πηγή, καθώς οι συνεπείς δανειολήπτες νιώθουν  «ριγμένοι» και αρχίζουν να σκέφτονται «μήπως είναι καλύτερα να μην πληρώσω;»

Το θέμα του «ηθικού κινδύνου» έχει επισημανθεί και στις παρατηρήσεις των θεσμών, που κοινοποιήθηκαν στην ελληνική πλευρά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Το ερώτημα που διατυπώνουν οι δανειστές είναι πώς οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τους  καλοπληρωτές και αν θα τους δοθούν κίνητρα  ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν με την ίδια συνέπειά τα δάνεια τους.

Βέβαια, συνεχίζει ο τραπεζίτης,  κάθε φορά που αναμένεται μία ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια παρατηρείται αύξηση στις καθυστερήσεις, κατάσταση που  στη συνέχεια εξομαλύνεται.

Οι «καθυστερήσεις» προκαλούν εκνευρισμό

Και ενώ το νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η κατάθεση του στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί άμεσα, όλα δείχνουν ότι μάλλον πάμε σε… καθυστερήσεις. Και τους τραπεζίτες «τους ζώνουν τα φίδια», καθώς φοβούνται πως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα όσα δηλαδή συμφώνησαν –και επικύρωσε με επιστολή της προς την κυβέρνηση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών- το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου. Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως το όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας να αυξηθεί στις 280.000 ευρώ (ότι δηλαδή ισχύει και σήμερα στο νόμο Κατσέλη), αντί των 250.000 ευρώ που είχε αναφερθεί αρχικά. Επίσης είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση στη χρονική διάρκεια που θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλλει αίτημα στην πλατφόρμα για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο. Η συμφωνία κυβέρνησης–τραπεζιτών όριζε προθεσμία 12 μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήματα και τριετή διάρκεια για τις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασθενείς. Η περιορισμένη χρονική διάρκεια του νόμου ζητήθηκε από τους τραπεζίτες για να μην υπάρξει ο «ηθικός κίνδυνος» δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα αυξηθεί και το ποσό του δανείου. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε το  συνολικό ύψος δανεισμού με υποθήκη ή εγγύηση πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις  130.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι λογιστικοποιημένοι τόκοι), για να υποβάλλει κάποιος αίτημα στην πλατφόρμα.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση κυβέρνησης- τραπεζιτών για την υπόθεση, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως «δεν έχει νόημα νέα συνάντηση, αφού η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί…».

Αφορά και τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο

Να σημειωθεί ότι στο  νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν και οι δανειολήπτες με στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο οι περιπτώσεις είναι λίγες, καθώς τα υπόλοιπα στα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο των 130.000 ευρώ.

Τέλος, όλοι οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο καθεστώς του ν. Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο -υπολογίζονται σε σχεδόν 100.000 υποθέσεις- θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 

Loading