Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1% τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1% τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενισχύοντας τις προσδοκίες των αγορών ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική τον επόμενο μήνα. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ο χαμηλότερος από τον Νοέμβριο του 2016, παρά τη χωρίς προηγούμενο νομισματική στήριξη της ΕΚΤ επί σειρά ετών με μειώσεις των επιτοκίων και αγορές ομολόγων ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχοντας σχεδόν δεσμευθεί για ένα πακέτο στήριξης, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί εν μέσω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας είναι ήδη σε ύφεση. Η αγορά προσδοκά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων το ερχόμενο έτος και σε έναν νέο γύρο αγορών ομολόγων, που είναι γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση (QE).

O δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και την ενέργεια και παρακολουθείται προσεκτικά από την ΕΚΤ, παρέμεινε σταθερός στο 1,1% τον Αύγουστο. Στην πιο στενή του μορφή, που δεν περιλαμβάνει ούτε τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε επίσης σταθερός στο 0,9%. Ο χαμηλός πληθωρισμός ενισχύει τα επιχειρήματα για ένα πακέτο μέτρων της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού. Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα από τον στόχο της από το 2013 παρά τη μεγάλης διάρκειας άνοδο της οικονομίας.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading