Διαβουλεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ

Ο σχεδιασμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) οίνου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ και την πορεία, βάσει των ερωτημάτων που έθεσε η Ρουμανική προεδρία της ΕΕ, ο Σ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι στο Συμβούλιο η Ελλάδα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της, ζητώντας την απλοποίηση των διαδικασιών για την ΚΑΠ. Ειδικότερα, η Ελλάδα ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας χωρίς βεβαίως οι χώρες να ξεφεύγουν από τη νομοθεσία της ΚΑΠ, αλλά να μπορούν να διαχειριστούν τα προγράμματα με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα.

Σχετικά με την ΚΟΑ του οίνου και την εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση, ο Σ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κάθετα αντίθετη. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, η Ελλάδα δεν επιθυμεί την εισαγωγή διασταυρώσεων ειδών που θα προέρχονται από άλλα είδη μαζί με το λεγόμενο «Vitis Vinifera». Η εισαγωγή τέτοιων ειδών θα πλήξει την ποιότητα του ελληνικού οίνου και δεν έχει να ωφελήσει πουθενά, παρά ελάχιστα την ελληνική ιδιωτική παραγωγή, ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Σ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι ήδη από την προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών πολλά ζητήματα έχουν λυθεί και αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν οι αγρότες της χώρας. «Ό,τι είπαμε και ό,τι υποσχεθήκαμε στους αγρότες στα μπλόκα – οι διαδικασίες επίλυσής τους – στο βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες προχωράνε», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένεται η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Τέλος, ο Σ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς και διάβημα που έγινε προς την κυβέρνηση της Τσεχίας, η Τσεχία διαβεβαίωσε ότι θα απαγορεύσει τη χρήση του όρου «ελληνικό» στα γιαούρτια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading