Γερμανία: Ο υπουργός Εργασίας αναμένει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ (SPD) προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα είναι σύντομα σημαντικά υψηλότερος: «Η επιτροπή κατώτατων μισθών θα προτείνει αύξηση τον Ιούνιο» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας στην «Bild am Sonntag».

Επί του παρόντος, ο γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός είναι 8,84 ευρώ την ώρα. Λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης, ο Χάιλ αναμένει σημαντική αύξηση. Η Επιτροπή Κατώτατων Μισθών αποτελείται από εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων και συμβουλευτικά μέλη από ακαδημαϊκούς κύκλους και διορίζεται από την κυβέρνηση ανά πενταετία.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά τη συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό. «Έχουμε ενδείξεις ότι οι εργοδότες τον υπονομεύουν ακόμα» είπε.

Χάρη στην καλή οικονομική κατάσταση, η Γερμανία μπορεί σύντομα να φτάσει στην πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με το Χάιλ.

«Πάνω απ’ όλα, πρέπει να βάλουμε τους μακροχρόνια ανέργους σε θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Χάιλ στην «BamS». «Έπειτα, έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε πλήρη απασχόληση σε όλη τη Γερμανία το 2020». Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Χάιλ, δεκάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να λάβουν κρατικά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading