Αδυναμία παρά την αναβάθμιση και πτώση 0,70% στο Χρηματιστήριο

Αδύναμη εμφανίζεται η Αθήνα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s.

Αν και η αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε (παραδόξως κατά δυο βαθμίδες) η αγορά – εξαιτίας και της κακής εικόνας των διεθνών αγορών – δεν ανταποκρίθηκε.

Η άνοδος χθες ήταν μικρή ενώ σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια ανόδου συνοδεύθηκε από ρευστοποιήσεις μετοχών. Μάλιστα, η πτώση ποιυ σημειώνει η Αθήνα πηγαίνει κόντρα στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Γιατί η αγορά εμφανίζει αυτήν τη συμπεριφορά την ώρα που διεθνείς οίκοι αισθάνονται σίγουροι για τις προοπτικές της;

Οι τραπεζικές μετοχές “αψηφούν” την αναβάθμιση

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζεται κυρίως απο την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Εδω και μερικές εβδομάδες οι ξένοι επενδυτές πάτησαν «φρένο» σητν ελληνική αγορά, καθώς περιμένουν να δουν πρώτα την αποστολή στοιχείων αλλά και τα αποτελέσματα των τραπεζών – τα οποία θα ξεκινήσουν στο δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου.

Εάν τα αποτελέσματα του 2017 επηρεάσουν σοβαρά τα κεφάλαια και τις προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών – εξαιτίας της εφαρμογής και των νέων λογιστικών προτύπων – τότε θα προκύψει θέμα. Αντίθετα, εάν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίσουν τα θέματα των νέων προτύπων τότε η αγορά και οι επενδυτές θα επανέλθουν.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί, όπως μένει να αποδειχθεί η πρόοδος της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Άλλο σοβαρό θέμα είναι η υπόθεση των πλειστηριασμών – η οποία δεν προχωρά όπως θέλουν οι δανειστές, εξ ου και οι παραινέσεις από τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πτώση 0,75%

Στις 839-840 μονάδες έχει σταθεροποιηθεί η αγορά καταγράφοντας πτώση 0,69-0.70%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει πτώση 1,38% φθάνοντας τα 0,3156 ευρώ. Με πτώση 1,57% η Eurobank στα 0,8165 ευρώ. Με πτώση 0,56% η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,57 ευρώ. Πτώση 0,50% για την Alpha Bank στα 1,99 ευθρώ. Πτώση 1,99% ο ΟΤΕ στα 11,85 ευρώ. Οριακή η πτώση του ΟΠΑΠ στα 10,15 ευρώ. Με άνοδο 0,86% η ΔΕΗ στα 2,802 ευρώ. Με πτώση 2,12% η Grivalia -παρά το μέρισμα των 0,35 ευρώ. Με κέρδη η Lamda στα 7,33 ευρώ -δεδομένης της απόφασης του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό. Με πτώση 0,94% ο Μυτιληναίος στα 9,51 ευρώ. Οριακή η άνοδος στην Motor Oil στα 18,124 ευρώ.

Η αξία  των συναλλαγών ανήλθε στα 17,4 εκατ. ευρώ.

 

.

 

Loading