Το ΔΝΤ συστήνει στην Ισπανία λύσεις για ένα μελλοντικό οικονομικό σοκ

Σε έκθεση που συνέταξε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέστησε στην Ισπανία τα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει, προκειμένου να αντεπεξέλθει ένα πιθανό μελλοντικό οικονομικό σοκ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρατήσει το χρέος και το έλλειμμά της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς οι κίνδυνοι για οικονομικό σοκ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο λόγω των συνεχών κινδύνων με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η οικονομία.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2018 στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο 2,7%, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, από το 2,8% που προέβλεψε τον Απρίλιο.

«Σε αυτή τη συγκυρία, είναι κρίσιμης σημασίας να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας για να αντέξει τα σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ στην συμπερασματική του δήλωση στην έκθεση του 2018 για την Ισπανία.

«Δύο τομείς πολιτικής είναι σημαντικοί για αυτόν τον στόχο: η επανεκκίνηση της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και η διατήρηση της ουσίας των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας» που εισήγαγε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Τα επίπεδα χρέους έχουν μειωθεί μόνο οριακά ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό, καθιστώντας τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2019 «κρίσιμης σημασίας και κατάλληλο», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Loading